DISTRIBUIȚI
dpa

Cei doi ruşi care sunt suspectaţi că i-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal şi pe fiica sa vor fi arestaţi în momentul în care părăsesc Rusia, a avertizat ministrul de Interne din Marea Britanie, Sajid Javid, scrie BBC.

El a afirmat că cei doi, despre care Regatul Unit a informat că fac parte din serviciile secrete ruse, au acţionat la ordine primite de la cel mai înalt nivel din Moscova, potrivit news.ro .


Citește și : Preşedintele Republicii Moldova şi fiul său au părăsit spitalul, starea lor de sănătate fiind satisfăcătoare

Javid a numit atacul ca fiind „revoltător şi dezgustător.”

El a afirmat că „este clar, fără echivoc, că a fost un atac din partea statului rus – doi cetăţeni ruşi au fost trimişi în Marea Britanie cu scopul de a coordona o tentativă de asasinat.”, adăugând că „serviciile secrete ruse lucrează îndeaproape cu Kremlinul.”

„Dacă vor părăsi vreodată Federaţia Rusă, Marea Britanie şi aliaţii săi îi vor prinde şi îi vor pune sub acuzare”, a precizat Javid.

El nu l-a numit pe Putin direct ca fiind responsabil însă a afirmat: „Ştim cu toţii ce se întâmplă la conducerea guvernului rus.”

Săptămâna trecută, Marea Britanie a fost susţinută în Consiliul de Securitate al ONU de către Franţa, SUA, Germania şi Canada care au anunţat că sunt de acord cu concluzia la care au ajuns britanicii privind responsabilitatea statului rus în acest caz.

Rusia a negat acuzaţiile Regatului Unit pe care le-a numit ca fiind „minciuni” şi i-a acuzat pe britanici că au creat „o isterie anti-Rusia dezgustătoare.”

Citește și : Kabul: Șapte morți și 24 de răniți în urma unui atentat sinucigaş la comemorarea asasinării lui Massoud

Procurorii nu pot cere Rusiei să îi extrădeze pe cei doi deoarece Moscova nu are un acord de extrădare cu Marea Britanie. Totuşi, a fost emis un mandat european de arestare pe numele lor, în caz că vor călători pe teritoriul UE.