DISTRIBUIȚI
Reuters

Avocaţii celor doi jurnalişti ai agenţiei de presă Reuters condamnaţi la închisoare în Myanmar au anunţat luni că vor contesta decizia în apel în cursul acestei săptămâni, transmite dpa, potrivit agerpres.

Khin Maung Zaw, avocatul celor doi jurnalişti, a menţionat că judecarea apelului la Înalta Curte din regiunea Yangon va începe pe 2 noiembrie.


Citeşte şi: Cutremur puternic în centrul Greciei

Acuzaţi de atingere adusă secretului de stat, jurnaliştii Wa Lone (32 de ani) şi Kyaw Soe Oo (28 de ani) au fost condamnaţi pe 3 septembrie la şapte ani de închisoare în Myanmar. Aflaţi în detenţie din decembrie 2017, ei anchetau reprimarea membrilor comunităţii Rohingya de către armata birmană.

Guvernul birman susţine că operaţiunile armatei, care au dus la părăsirea căminelor de către 725.000 de membri ai comunităţii Rohingya, au constituit un răspuns legitim la atacurile comise de gruparea insurgentă Armata de Salvare Arakan Rohingya (ARSA) asupra a zeci de obiective din statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului, în august 2017.

Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

În luna februarie a acestui an, agenţia de presă Reuters a publicat o anchetă jurnalistică realizată de Wa Lone şi Kyaw Soe Oo cu privire la masacrarea a zece bărbaţi Rohingya în apropierea satului Inn Din, caz în care armata birmană s-a văzut nevoită să recunoască faptul că soldaţii săi au comis crime.

Este de aşteptat ca judecarea apelului la Înalta Curte din regiunea Yangon să dureze aproximativ şase luni, adaugă dpa.