DISTRIBUIȚI
Panorama

Cei doi jurnalişti chilieni arestaţi marţi seara în apropierea palatului prezidenţial Miraflores din Caracas vor fi expulzaţi miercuri, au anunţat guvernul chilian şi un sindicat de presă venezuelean, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit Sindicatului naţional al angajaţilor din presă (SNTP), Rodrigo Perez şi Gonzalo Pérez Barahona vor părăsi Venezuela la ora 19.20 (23.20 GMT) la bordul unui zbor al companiei Copa Airlines, care va face escală în Panama.


Citește și : Putin: Rusia nu va rămâne indiferentă cum se va forma parlamentul în Moldova

Ministrul de Externe din Chile, Roberto Ampuero, a confirmat expulzarea celor doi jurnalişti după ”14 ore de detenţie nejustificate”.

”Aceasta este ceea ce fac dictaturile: încălcarea libertăţii presei, slăbirea libertăţii prin violenţă. Mulţumesc doar pentru faptul că compatrioţii noştri chilieni revin în siguranţă şi sănătoşi „, a scris el pe Twitter.

Cei doi jurnalişti au fost transferaţi la Aeroportul Internaţional Maiquetia, la aproximativ 30 de kilometri de capitală.

Rodrigo Pérez şi Gonzalo Barahona, care lucrează pentru postul de televiziune chilian TVN, au fost arestaţi marţi seara de membri ai securităţii prezidenţiale împreună cu doi jurnalişti venezueleni. Aceştia, Mayker Yriarte şi Ana Rodriguez, de la canalul TV digital VPI, au fost eliberaţi în cursul dimineţii. Mayker Yriarte a declarat că au fost acuzaţi de autorităţi că au intrat într-o „zonă de securitate” în care accesul era interzis.

Citește și : Vicepreşedintele SUA va efectua un turneu în Europa în februarie

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a cerut eliberarea imediată a celor doi compatrioţi.

Doi jurnalişti francezi, Pierre Caillet şi Baptiste des Monstiers, reporteri ai emisiunii ”Quotidien” pentru canalul TMC, au fost de asemenea, arestaţi marţi de autorităţile venezuelene în apropiere de palatul prezidenţial în timp ce filmau clădirea, potrivit unor surse diplomatice.