DISTRIBUIȚI

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU „doresc cu toţii un Afganistan în pace, stabil, în care ajutorul umanitar să poată fi distribuit fără probleme şi fără discriminare”, le-a declarat miercuri mai multor jurnalişti secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după o întâlnire cu miniştrii de externe din ţările respective, notează AFP, potrivit agerpres.

Cu toţii doresc „un Afganistan în care drepturile femeilor şi fetelor să fie respectate, un Afganistan care să nu fie un refugiu pentru terorism, un Afganistan în care să avem un guvern incluziv reprezentând diferitele sectoare ale populaţiei”, a spus Antonio Guterres.


Citeşte: Preşedintele FED cere Congresului american să ridice plafonul datoriilor – Black News

Reuniunea a durat puţin peste o oră. Niciunul dintre miniştrii de externe prezenţi nu a dorit să comenteze la începutul sau la sfârşitul sesiunii.

Întrebat de AFP înainte de reuniune pentru a şti dacă se poate găsi o unitate de poziţii între Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit în privinţa talibanilor, ambasadorul chinez la”ONU, Zhang Jun, a răspuns: „Unitatea este pretutindeni”.

Citeşte şi: NICIUN avion marocan NU mai are voie să zboare deasupra Algeriei – Black News

Regatul Unit, care a organizat reuniunea în sala Consiliului de Securitate al ONU, a indicat că doreşte să găsească „o singură voce în dialogul său cu talibanii”.

Talibanii, în căutare de recunoaştere internaţională, au cerut să vorbească la Adunarea Generală a ONU înainte ca dezbaterea sa generală să se încheie luni seara. Dar Statele Unite au făcut cunoscut că Comisia ONU pentru acreditare, din care fac parte, nu se va întruni înainte de noiembrie.