DISTRIBUIȚI
Rudaw

Cei 13 francezi suspectaţi că au fost combatanţi ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) şi care au fost predaţi de forţele arabo-kurde din Siria autorităţilor irakiene „vor fi judecaţi în conformitate cu legea irakiană”, a declarat luni preşedintele irakian la Paris, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un grup de „13 elemente ale DAESH” predate autorităţilor irakiene „vor fi judecate în conformitate cu legea irakiană şi în acest cadru vom acţiona”, a declarat preşedintele irakian Barham Saleh la finalul unei întrevederi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Palatul Elysée.


Citește și : Macron salută decizia lui Trump de a menţine trupe americane în Siria

„În ceea ce priveşte francezii adulţi deţinuţi transferaţi în Irak de către FDS (Forţele democratice siriene)”, ţine de în primul rând de autorităţile acestei ţări să decidă în mod suveran dacă trebuie să facă obiectul unor proceduri judiciare la faţa locului”, a spus la rândul său Emmanuel Macron.

„Aceste persoane au dreptul de a beneficia de protecţie consulară, iar reţeaua noastră diplomatică va fi mobilizată în acest sens”, a adăugat el totuşi, explicând că atunci le-ar putea confirma identitatea.

Susţinute de loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, FDS i-au prins în capcană pe jihadişti într-o zonă mai mică de jumătate de kilometru pătrat într-un cătun din deşertul sirian.

Franţa, lovită în aceşti ultimi ani de atentate revendicate de SI şi uneori planificate din Siria, se opunea până acum revenirii jihadiştilor francezi. Dar, în condiţiile plecării anunţate a americanilor, Franţa a precizat că acum examinează „toate opţiunile”, printre care şi repatrierea lor.

Trebuie „evitat ca un anumit număr de jihadişti să se afle în libertate şi să se disperseze”, a pledat recent la Bagdad ministrul francez al apărării, Florence Parly.

În plus, preşedintele francez a salutat decizia americană de a păstra circa 200 de militari în nord-estul Siriei, după ce Washingtonul a anunţat în decembrie o revenire „imediată” a celor 2.000 de soldaţi americani angajaţi în lupta împotriva SI în Siria.

Citește și : Criza din Venezuela: Zeci de morţi în confruntări militare; Maduro, comparat cu Ceaușescu

„Decizia americană este un lucru bun, nu pot decât să-mi exprim satisfacţia pentru această alegere, care corespunde cu ceea ce am afirmat, necesitatea de a rămâne alături de FDS şi de cei care au depus eforturi în lupta împotriva DAESH”. Această alegere „am urmat-o din punct de vedere politic şi vom continua în cadrul coaliţiei să activăm în regiune”, a spus Macron.

Întrebat despre vizita de luni din Irak a predecesorului său Francois Hollande, Macron a spus că nu vrea să comenteze „o deplasare privată, chiar dacă îi asigurăm securitatea adecvată pentru un fost preşedinte aş Republicii” şi a precizat că această deplasare „nu va angaja cu nimic alegerile diplomatice actuale”.