DISTRIBUIȚI

Guvernul ceh a anunţat luni achiziţionarea din Israel a patru baterii ale sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune Spyder pentru a înlocui, până în 2026, arme învechite de fabricaţie sovietică, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Ministerul ceh al Apărării a indicat, într-un comunicat, că tranzacţia se ridică la 13,7 miliarde de coroane cehe (540 milioane de euro) pentru acest sistem fabricat de grupul public israelian Rafael.


Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

Conform contractului, contribuţia companiilor cehe la fabricarea acestor baterii va reprezenta peste 30% din valoarea sa.

Ministerul a adăugat în comunicat că a examinat nouă sisteme diferite de la şapte producători.

”Spyder-ul israelian a apărut ca fiind cel mai eficient în urma comparaţiei. Aceasta este o soluţie adaptată la nevoile cehe, compatibilă cu standardele NATO şi care prevede o contribuţie din partea industriei cehe”, se arată în comunicat.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

 

Ministrul ceh al Apărării, Lubomir Metnar, a salutat această achiziţie ca pe un pas înainte pentru renunţarea la un sistem de fabricaţie sovietică datând din anii ’70 şi care ”nu mai corespunde standardelor actuale de apărare aeriană”.

Republica Cehă a aderat la NATO în 1999, la 10 ani după ce fosta Cehoslovacie a îndepărtat regimul comunist totalitar care s-a aflat timp de patru decenii la conducerea ţării.