DISTRIBUIȚI
epa03965099 Leader of ANO 2011 movement Andrej Babis is seen during press conference after post-election government negotiations in Prague, Czech Republic, 25 November 2013. Talks between possible coalition partys Ano 2011, CSSD and KDU-CSL aimed at forming a new Czech government will continues in future days. EPA/FILIP SINGER

Partidul social-democrat ceh CSSD va intra la guvernare alături de mişcarea populistă ANO a miliardarului Andrej Babis, într-o coaliţie guvernamentală susţinută de comunişti, a anunţat vineri liderul CSSD Jan Hamacek, în urma unui referendum în rândurile formaţiunii, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘În total, 11.404 membri ai partidului (din aproximativ 19.000) au participat la referendum, dintre care 58,53% s-au pronunţat pentru participarea la guvernare’, a declarat Hamacek, precizând că CSSD va juca ‘rolul unui puternic partid de stânga’.


Citește și : Stoltenberg și Merkel sunt încrezători cu privire la ‘unitatea transatlantică’, în pofida disensiunilor de la G7

Andrej Babis, a cărui mişcare ANO a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie 2017, a fost numit din nou prim-ministru pe 6 iunie de preşedintele ţării, Milos Zeman, aliatul său politic.

Primul guvern Babis, format din membri ai ANO şi tehnocraţi fără culoare politică, nu a obţinut votul de încredere al parlamentului în ianuarie, dar a rămas în funcţie până la numirea unui nou executiv.

‘Sunt mulţumit că referendumul CSSD a avut un rezultat pozitiv’, a reacţionat vineri Babis, precizând că duminică îi va prezenta preşedintelui Zeman formula noului guvern, care va cere ulterior, probabil pe 11 iulie, votul de încredere al Camerei Deputaţilor.

Babis este acuzat de fraudarea a 2 milioane de euro din fonduri europene şi de o presupusă colaborarea cu poliţia politică din Cehoslovacia, StB, înainte de 1989. Miliardarul neagă toate acuzaţiile.

Citește și : Trump susţine, în glumă, că ar dori ca oamenii săi să stea în poziţie de drepţi la fel ca în cazul lui Kim

În Camera Deputaţilor, care are 200 de locuri, ANO deţine 78, iar CSSD şi comuniştii din KCSM, câte 15.

În viitorul guvern, CSSD ar putea obţine cinci ministere. Preşedintele Zeman a declarat deja că nu va fi de acord cu numirea la Ministerul de Externe a eurodeputatului social-democrat Miroslav Poche, favorabil, spre deosebire de şeful statului, primirii de migranţi pe teritoriul Cehiei. Deocamdată însă, Hamacek refuză să cedeze în această privinţă.