DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Cehia au început sacrificarea a peste 15.000 de raţe de la o fermă din sudul ţării, unde s-a descoperit un focar de gripă aviară, a anunţat luni agenţia cehă de presă CTK, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ferma din oraşul Frahelz, situat la 130 km de Praga, avea iniţial 22.000 de raţe, din care 7.000 au murit săptămâna trecută, din cauza unui caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1.


Citeşte şi: Cotaţia barilului de ţiţei Brent creşte după plafonarea preţului la ţiţeiul rusesc – Black News

Şi Ungaria a anunţat săptămâna trecută descoperirea unui caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în apropiere de graniţa cu România. Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a informat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

Citeşte şi: Politicieni germani din coaliţia de guvernare resping afirmaţiile preşedintelui Macron despre arhitectura de securitate europeană – Black News

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.