DISTRIBUIȚI

Republica Cehă a anunţat marţi că va relua temporar controalele de-a lungul frontierei cu Slovacia vecină, din cauza creşterii numărului de migranţi sosiţi ilegal, informează AFP, potrivit agerpres.

„Începând de la orele 24:00 în noaptea de miercuri spre joi, controalele la frontiere vor fi reintroduse la 27 de foste puncte de trecere a frontierei, pe toată lungimea graniţei cu Slovacia, timp de cel puţin zece luni”, a anunţat poliţia naţională cehă într-un comunicat publicat marţi pe Twitter.


Citește și: NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire – Black News

Cele două ţări fac parte din zona Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

De la începutul lui iunie până la începutul săptămânii trecute, poliţia cehă a arestat aproape 9500 de persoane în situaţie ilegală, comparativ cu 1330 în decursul întregului an trecut.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că cetăţeni străini, majoritatea originari din Siria, folosesc Cehia drept ţară de tranzit, înainte de a-şi continua drumul spre alte ţări ale Uniunii Europene.

Citește și: Mexicanii cer dreptate pentru cei ’43’ de la Ayotzinapa: ‘Armata ŞTIE!’ – Black News

„Trebuie să luăm această măsură preventivă, pentru a face faţă situaţiei pe termen lung şi a-i descuraja pe migranţii ilegali să folosească această rută”, a subliniat şeful guvernului ceh într-o conferinţă de presă.

Republica Cehă şi Slovacia formau o singură ţară până în 1993, înainte de a se separa şi a instala puncte de trecere a frontierei ce au fost suprimate după intrarea simultană a celor două state în spaţiul Schengen, în 2007.