DISTRIBUIȚI
Twitter

Cehia nu va lua parte la planul COVAX condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta şi distribui un vaccin împotriva COVID-19 şi va opta în schimb pentru o iniţiativă a Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, potrivit Reuters, scrie agerpres.

OMS se luptă să atragă ţările bogate într-un pact global privind vaccinul, spunând marţi că statele care îşi fac rezerve de posibile vaccinuri împotriva COVID-19 şi le exclud astfel pe celelalte vor adânci pandemia.


Citește și : Noi proteste violente la Portland după săptămâni de manifestaţii în general paşnice

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Elveţia şi Statele Unite semnează acorduri cu companii care testează potenţiale vaccinuri. Rusia şi China lucrează la rândul lor la obţinerea de vaccinuri, iar OMS se teme că interesele naţionale ar putea afecta eforturile globale.

„Din diferite motive, nu ne vom alătura iniţiativei OMS. Regulile ne sunt mai puţin favorabile decât dacă luăm parte la iniţiativa europeană”, a declarat el presei.

„Mergem cu iniţiativa Comisiei Europene, care discută cu producători, iar negocierile sunt foarte avansate. Foarte curând vom lua parte la (un acord cu) AstraZeneca”, a adăugat Vojtech.

UE a convenit săptămâna trecută să cumpere cel puţin 300 de milioane de doze de un potenţial vaccin împotriva COVID-19 al AstraZeneca, fiind primul acord de achiziţie de acest fel. Este de aşteptat să urmeze şi altele.

Citește și : Uraganul Genevieve se apropie de sudul Peninsulei Baja California

Guvernul ceh a transmis că intenţionează să vaccineze iniţial 3,5 din cei 10,7 milioane de locuitori, pentru a acoperi angajaţii din sănătate şi serviciile sociale, persoanele în vârstă şi persoanele bolnave. Praga ar urma să cumpere şapte milioane de doze de vaccin, presupunându-se că vor fi nevoie de două vaccinuri pentru fiecare persoană.