DISTRIBUIȚI
Reuters

Cehia intenţionează să trimită poliţişti suplimentari la graniţa Ungariei cu Serbia anul viitor pentru a contribui la lupta împotriva grupurilor de traficanţi de persoane, a declarat joi, la Praga, premierul Petr Fiala, potrivit DPA, scrie agerpres

Protecţia acestei graniţe este extrem de importantă pentru a reduce migraţia spre vestul şi centrul Europei, a spus el.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

Dimensiunea contingentului Cehiei ar putea fi dublată de la 40 la 80 de poliţişti.

La sfârşitul lunii septembrie, Cehia a introdus controale permanente la graniţa cu Slovacia, care are frontieră cu Ungaria. Recent, ele au fost extinse până la mijlocul lunii decembrie. Motivul invocat a fost înmulţirea migranţilor pe aşa-numita rută balcanică.

În altă ordine de idei, Fiala a recunoscut diferenţele de opinie cu Ungaria în chestiuni precum poziţionarea faţă de războiul rus din Ucraina.

Vorbind înainte de o reuniune a Grupului de la Vişegrad în oraşul slovac Kosice, politicianul liberal-conservator a spus că „acest format nu trece prin cea mai bună perioadă a sa”.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

El a menţionat de asemenea gestul premierului ungar Viktor Orban de a purta recent la un meci de fotbal un fular cu Ungaria Mare, care includerea teritorii ce acum fac parte din Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina.

Din Grupul de la Vişegrad fac parte Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia.