DISTRIBUIȚI
EURACTIV

Guvernul ceh a anunţat miercuri închiderea magazinelor şi serviciilor neesenţiale şi limitarea deplasărilor, pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus, Republica Cehă înregistrând în ultimele săptămâni cea mai accelerată creştere a numărului de contaminări din Europa, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul ceh al sănătăţii Roman Prymula a declarat că sistemul de sănătate al Cehiei îşi va atinge în curând capacitatea maximă, în pofida creşterii masive a numărului de paturi şi suspendării îngrijirilor medicale neesenţiale, iar spitalele vor duce lipsă de paturi şi personal în noiembrie dacă nu se va acţiona prompt.


Citeşte şi: România devina miza alegerilor din SUA! Joe Biden va avea ‘de dat o mulţime de explicaţii’

Guvernul ceh, care a anunţat că magazinele alimentare, farmaciile şi alte magazine şi servicii importante vor rămâne deschise, a eşuat în a opri răspândirea accentuată a contaminărilor în ultimele săptămâni.

Republica Cehă a raportat 11.984 de noi cazuri de contaminare pe 20 octombrie, cel mai mare număr de infectări zilnice de la începutul pandemiei, şi 106 de morţi în ultimele 24 de ore, numărul total al decese cauzate de COVID-19 ajungând la 1.619 în această ţară.

„Aceste măsuri, chiar dacă sunt unele dure şi împovărătoare pentru populaţie, sunt absolut necesare”, a declarat Prymula într-o conferinţă de presă.

Oamenilor li se va permite în continuare să meargă la cumpărături de produse alimentare şi de primă necesitate, să-şi viziteze familia când va fi necesar şi să iasă din oraş, la casele de vacanţă şi în parcuri.

Oamenii vor avea interzis să se adune în grupuri mai mari de două persoane în afara celor din familie şi de colegi de serviciu. Angajatorii au fost îndemnaţi să folosească telemunca acolo unde este posibil.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Noile măsuri urmează să între în vigoare de joi, de la orele 6 dimineaţa, şi să dureze până cel puţin pe 3 noiembrie.

Prymula a spus că restricţiile vor fi reduse atunci când numărul R de reproducere a virusului va scădea la 0,8, de la 1,36 cât este în prezent în Republica Cehă. El a spus că acest lucru s-ar putea realiza în câteva săptămâni.