DISTRIBUIȚI
epa03965099 Leader of ANO 2011 movement Andrej Babis is seen during press conference after post-election government negotiations in Prague, Czech Republic, 25 November 2013. Talks between possible coalition partys Ano 2011, CSSD and KDU-CSL aimed at forming a new Czech government will continues in future days. EPA/FILIP SINGER

Andrej Babis, om de afaceri miliardar şi liderul mişcării populiste ANO, care a câştigat alegerile legislative din octombrie trecut în Cehia, a anunţat joi că va fi desemnat prim-ministru pentru a doua oară pe 6 iunie, în încercarea de a forma un guvern minoritar cu sprijinul tacit al comuniştilor, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Preşedintele (Milos Zeman) m-a informat că mă va numi prim-ministru miercuri, 6 iunie, la 14:00 (ora locală/12:00 GMT)’, a declarat Babis presei, în finalul unei întâlniri cu şeful statului la Lany, în apropiere de Praga.


Citește și : Trump: Întâlnirile cu Coreea de Nord au fost ‘foarte pozitive’

Fondator al gigantului agro-alimentar Agrofert, care controlează de asemenea două mari cotidiene pragheze, Babis se pregăteşte să formeze o coaliţie între ANO şi social-democraţii din CSSD, cu sprijinul comuniştilor (KSCM).

ANO deţine 78 din cele 200 de locuri ale Camerei inferioare, în timp ce CSSD nu are decât 15 mandate. Pentru a obţine vot de încredere în parlament, ANO şi CSSD au nevoie de sprijinul a cel puţin 15 aleşi comunişti.

CSSD urmează să aprobe acest acord la 15 iunie, în cadrul unui referendum intern organizat în cadrul partidului.

‘Cred că votul de încredere ar putea interveni într-o săptămâna, după 10 iulie’, a mai spus Babis, al doilea cel mai bogat ceh în clasamentul Forbes şi care în anii 1980 a fost el însuşi membru al Partidului Comunist.

Citește și : Comisia Europeană nu comentează decizia CCR în cazul Kovesi

Partidul Comunist, care şi-a promis sprijinul la schimb cu funcţii în cadrul unor mari întreprinderi de stat, ar avea astfel un rol-cheie, chiar dacă informal, în formarea guvernului ceh pentru prima dată după ‘Revoluţia de catifea’.

Moştenitor al Partidului Comunist Cehoslovac (KSC), KSCM a stat departe de putere de la revoluţia din 1989, condusă de disidentul Vaclav Havel (1936-2011).

Numit prim-ministru pentru prima dată în decembrie 2017, la două luni după victoria ANO în alegerile legislative, Babis a format un guvern minoritar format din experţi, dar care nu a obţinut încrederea parlamentului în ianuarie.

Babis a demisionat oficial, dar rămâne în funcţie până la numirea unui nou guvern.

Criticii săi invocă în special inculparea sa pentru o fraudă presupusă cu subvenţii europene într-un caz din 2007-2008.

Babis respinge această acuzaţie, ca şi pe cea privind colaborarea cu fosta poliţie politică StB înainte de căderea regimului comunist.