DISTRIBUIȚI
CC BY-SA 2.0 / Daniel Juřena / Emergency

Republica Cehă a înregistrat cel mai mare număr zilnic de contaminări cu COVID-19 după mai bine de două luni, cu apariţia mai multor focare locale, au anunţat sâmbătă autorităţile cehe din domeniul sănătăţii, informează AFP, scrie agerpres.

Ministerul Sănătăţii ceh a înregistrat vineri 168 de noi cazuri, cea mai mare creştere în decurs de 24 de ore din 11 aprilie până în prezent, apoi alte 120 de cazuri sâmbătă.


Citește și : Macron a anunţat că va efectua în curând o vizită în Rusia

Noile cazuri au majorat bilanţul total în această ţară de 10,7 milioane de locuitori la 11.164 de contaminări, dintre care 349 s-au soldat cu deces.

Responsabila-şefă pentru sănătate publică, Jarmila Razova, a explicat această creştere puternică prin numărul mai mare de teste efectuate în mai multe focare locale unde virusul se răspândeşte rapid, printre care o companie minieră din estul ţării şi o altă întreprindere în nord.

Ea a acuzat de asemenea, la radioul public, „o anumită relaxare (a restricţiilor) devenită posibilă printr-o bună situaţie epidemică” şi a estimat că cehii „nu se comportă de o manieră responsabilă, cum ar trebui”.

„Însă eu cred că răspândirea (coronavirusului) rămâne sub control, este vorba de focare localizate”, a spus ea.

Republica Cehă a anunţat în urmă cu o săptămână că va anula obligativitatea purtării de măşti începând cu 1 iulie, exceptând capitala. Ţara şi-a deschis de asemenea frontierele, precum şi magazinele, şcolile şi restaurantele.