DISTRIBUIȚI
Sputnik

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat că va accepta un proces olandez împotriva Rusiei în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014, potrivit BBC, scrie agerpres

În iulie 2014, Boeingul 777 zbura din capitala olandeză spre Kuala Lumpur, Malaezia, când a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricație rusească. Atacul a avut loc în timpul unui conflict între rebelii pro-ruși și forțele ucrainene din regiunea Donbas din Ucraina.


Citește și : Armata ucraineană recunoaşte în cele din urmă că A PIERDUT Soledar

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul zborului Malaysia Airlines de la Amsterdam au fost ucise. Guvernul olandez susține că dezinformarea Rusiei cu privire la rolul Moscovei în acest incident reprezintă o încălcare a drepturilor omului în cazul rudelor. Rusia neagă acuzațiile.

Olanda mai susține că Rusia a jucat un rol-cheie în catastrofa aeriană, iar judecătorul trebuie să stabilească dacă Moscova a avut sau nu „control efectiv” asupra zonei din Ucraina de unde a fost trasă racheta.

Decizia CEDO este doar procedurală și nu se pronunță asupra fondului cauzei, dar arată că instanța consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru încălcările drepturilor omului din regiunile Luhansk și Donețk.

Ar putea trece ani de zile până la pronunțarea unei hotărâri, dar dacă CEDO emite un verdict de vinovăție împotriva Rusiei, Moscova ar putea fi obligată să plătească daune rudelor victimelor.

În septembrie anul trecut, Rusia a încetat să mai fie parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar instanța poate încă să se ocupe de cererile împotriva Rusiei privind acțiunile de până la acea dată.

În noiembrie, un tribunal olandez de la Complexul Judiciar Schiphol a găsit trei bărbați, doi ruși și un ucrainean, vinovați de crimă pentru rolul lor în doborârea MH17. Instanța a concluzionat că racheta a fost trasă în mod deliberat pentru a doborî un avion.

Citește și : Germania APROBĂ livrările de tancuri Leopard pentru Ucraina

Cei trei bărbați au fost condamnați în lipsă la închisoare pe viață. Se crede că ei se află în Rusia. Deoarece Moscova a condamnat verdictul ca fiind scandalos și motivat politic, este extrem de puțin probabil ca aceștia să fie predați.