DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că autorităţile ungare au acţionat ilegal atunci când au amendat partidul intitulat ‘Câinele cu Două Cozi’ (MKKP, satiric) pentru încurajarea oamenilor să saboteze referendumul iniţiat de Budapesta cu privire la cotele obligatorii de refugiaţi, transmite MTI, potrivit agerpres.

MKKP sugerase înaintea referendumului, care a chestionat electoratul ungar în legătură cu sistemul european de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE pe baza unui sistem de cote obligatorii, ca fiecare alegător să-şi invalideze votul şi să distribuie, prin intermediul unei aplicaţii pentru telefonul mobil, fotografia buletinului de vot.


Citeşte şi: ALERTĂ de tsumani după un megaCUTREMUR în Alaska

Comisia Electorală Naţională de la Budapesta a amendat partidul cu suma de 800.000 de forinţi (circa 2.580 de euro) pentru ‘încălcarea caracterului secret al votului’. Ulterior, amenda a fost redusă la 100.000 de forinţi (322,5 euro) de către Kuria, Curtea Supremă a Ungariei.

CEDO a dispus ca statul ungar să plătească despăgubiri în valoare de 3.330 euro plus taxe juridice, pentru încălcarea prevederilor Cartei Europene privind Drepturile Omului referitoare la libertatea de exprimare.