DISTRIBUIȚI
dpa

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi plângerea depusă de fostul prim-ministru islandez Geir Haarde împotriva condamnării sale în legătură cu criza sistemului bancar traversată de ţara sa în 2008, transmite dpa, potrivit agerpres.

Magistraţii instanţei de la Strasbourg au decis, în unanimitate, că procesul în care Haarde a fost judecat în 2012 de o Curte specială a fost unul echitabil.


Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Haarde a fost condamnat în Islanda pentru neglijenţă gravă, imputându-i-se faptul că nu a convocat guvernul pentru a lua în discuţie subiecte importante referitoare la sistemul bancar înaintea crizei.

Curtea specială islandeză l-a achitat însă pe Haarde – singurul om politic inculpat în legătură cu criza sistemului bancar – de alte trei capete de acuzare şi nu a dictat împotriva sa nicio pedeapsă.

Joi, CEDO a respins de asemenea, cu majoritate de voturi, plângerea prin fostul premier reclama că infracţiunea pentru care a fost condamnat nu era clar prevăzută în lege.

Citeşte şi: Trump l-a făcut PROST şi NERECUNOSCĂTOR pe tatăl unui sportiv american, reţinut în China

În timpul crizei, principalele trei bănci islandeze s-au prăbuşit, determinându-l pe Haarde să demisioneze în ianuarie 2009.

Potrivit unor estimări, băncile islandeze au cumulat atunci datorii care depăşeau de peste 10 ori PIB al ţării.

Geir Haarde, 66 de ani, deţine în prezent funcţia de ambasador al ţării sale în Statele Unite ale Americii.