DISTRIBUIȚI
pinterest.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi plângerile malaeziene care denunţau absenţa unei anchete oficiale privind masacrarea de către trupele britanice a 24 de lucrători pe o plantaţie de arbori cauciuc în Malaezia, în 1948, transmite AFP, potrivit agerpres.

Judecătorii CEDO, a căror decizie este definitivă, au respins cererea întrucât faptele incriminate au avut loc ‘cu mai mult de zece ani înainte’ de intrarea în vigoare, în Marea Britanie (1966), a dreptului la apel individual pe lângă CEDO.


Citeşte şi: Elena Udrea şi Alina Bică au fost ARESTATE în Costa Rica

Totuşi, Curtea a relevat că, în cazul în care astfel de evenimente ‘s-ar repeta astăzi’, Marea Britanie ar avea obligaţia de a desfăşura o anchetă.

Această decizie a încheiat un îndelungat proces judiciar lansat de familiile lucrătorilor, care au recurs la justiţie după ce solicitările lor de redeschidere a unei anchete oficiale au fost respinse de autorităţile britanice în 2010, 2011 şi, în final, în 2015 de către Curtea Supremă.

Citeşte şi: Schimb de focuri în Carolina de Sud: Un poliţist a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi de gloanţe – VIDEO

Pe 12 decembrie 1948, mai mulţi soldaţi britanici au încercuit plantaţia Sungai Rimoh din satul Batang Kali (Malaezia) şi au ucis 24 de angajaţi, după care au incendiat localitatea.

Această tragedie s-a produs în timpul perioadei de ‘stare de urgenţă’, când trupele britanice combăteau insurecţia comunistă în Malaezia.