DISTRIBUIȚI
YouTube

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins joi cererea văduvei cineastului francez Claude Lanzmann de a transfera în Israel gameţii fiului său decedat, în vederea unei proceduri de reproducere asistată medical sau prin recurgerea la o mamă purtătoare, transmite AFP, potrivit agerpres.

CEDO a fost sesizată de Dominique Petithory Lanzmann (foto), soţia realizatorului filmului film ‘Shoah’, căreia tribunalul administrativ din Paris îi refuzase dreptul de a transfera gameţii fiului său, decedat în urma unui cancer, într-un centru din Israel care ar fi putut să-i utilizeze pentru o procedură de reproducere asistată medical sau prin recurgerea la o mamă surogat.


Citeşte şi: Mai marii lumii l-au luat peste picior pe Trump – VIDEO

Fiul cuplului Petithory Lanzmann îşi exprimase dorinţa de a deveni tată, chiar şi în caz de deces, prin intermediul unei donaţii către un cuplu steril sau prin recurgerea la o mamă purtătoare (o practică autorizată în Israel şi în SUA) şi procedase la o depunere de gameţi la spitalul Cochin din Paris, arată un comunicat de presă al CEDO.

În cererea către instanţa europeană, Dominique Petithory Lanzmann a acuzat autorităţile franceze că au împiedicat-o să respecte ultimele dorinţe ale fiului său, precum şi că au adus atingere dreptului său la respectarea vieţii private şi familiale, interzicându-i să devină bunică.

Citeşte şi: Avocatul lui Trump a ajuns la Kiev să ‘limpezească apele’

Judecătorii de la Strasbourg au respins însă cererea, subliniind caracterul ‘netransferabil’ al dreptului de a decide în ce mod şi în ce moment o persoană doreşte să devină părinte, şi au considerat că articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă familială, nu garantează ‘dreptul de a deveni bunici’.

‘Curtea consideră că articolul 8 nu garantează dreptul la o descendenţă pentru bunici, oricât de respectabilă ar fi aspiraţia personală a petentei la continuitatea relaţiei genetice’, explică CEDO în comunicatul menţionat.