DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat miercuri că a luat notă de faptul că guvernul României a ajuns la o înţelegere amiabilă cu un bucureştean amendat, în 2013, de jandarmerie pentru participare la un protest neautorizat. CEDO a decis, în consecinţă, să renunţe la continuarea acţiunii, potrivit Agerpres.

Alexandru Dragoş Savu, de 39 de ani, din Bucureşti, a recurs la CEDO reclamând încălcarea articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitor la libertatea de expresie, după ce justiţia din România a menţinut amenda.


Citește și : Secret Service a interceptat un colet EXPLOZIV destinat Casei Albe

CEDO precizează că a primit, la 26 iunie şi 16 iulie a.c., declaraţiile părţilor privind acceptarea înţelegerii amiabile, prin care reclamantul renunţă la acţiune, iar guvernul român se angajează să-i achite în termen de trei luni suma de 4500 de euro, echivalent în lei, ca despăgubiri şi cheltuieli de judecată, la care se adaugă, în caz de întârziere, o dobândă calculată la rata de creditare marginală a BCE (Banca Centrală Europeană) plus trei puncte procentuale.

Plata va constitui soluţia definitivă a cazului, notează CEDO, care îşi exprimă satisfacţia că această reglementare are la bază „respectul pentru drepturile omului aşa cum sunt definite ele în Convenţia drepturilor omului” şi consideră că nu mai există motive pentru a continua examinarea plângerii.

Citește și : Mohammed bin Salman: Toţi criminalii responsabili de asasinarea jurnalistului Khashoggi vor fi aduşi în faţa justiţiei