DISTRIBUIȚI
dpa

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a atenţionat joi Bulgaria că, în cazul în care ar decide să expulzeze refugiaţi uiguri, minoritate musulmană în China, ar nesocoti Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În eventualitatea trimiterii lor în China”, Bulgaria ar încălca Articolul 2 (dreptul la viaţă) şi Articolul 3 (interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante) ale Convenţiei, a precizat CEDO în decizia sa.


Citeşte şi: ATAC ARMAT în două baruri din Germania: Nouă oameni au fost uciși!

„Bulgaria este obiectul unei condamnări condiţionate”, a explicat un purtător de cuvânt al instanţei.

În ianuarie 2018, CEDO, braţul judiciar al Consiliului Europei, instalat la Strasbourg, a cerut deja provizoriu guvernului bulgar să amâne orice expulzare aşteptând ca instanţa să se pronunţe din nou.

Cei cinci petenţi iniţiali au sesizat CEDO în 2018, reproşându-se autorităţilor bulgare că „vor să îi expulzeze, din motive de securitate naţională, spre China, unde, potrivit lor, ar fi expuşi la un risc de deces sau de rele tratamente”. Ei au ajuns în Bulgaria în iulie 2017 după ce au stat mai mulţi ani în Turcia.

Citeşte şi: Michael Bloomberg, atacat din toate părţile la prima dezbatere televizată a democraţilor

Doi dintre petenţi au părăsit de atunci de unii singuri Bulgaria, astfel că decizia CEDO nu li se va mai aplica şi lor.

Experţi şi organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză Beijingul că a internat la Xinjiang, o vastă regiune din nord-vestul Chinei, un milion de musulmani, în principal de etnie turcofonă uigură, în tabere de reeducare politică.