DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a menţinut joi decizia de expulzare din Germania în Tunisia a unui cetăţean tunisian suspectat de terorism, în pofida faptului că el riscă pedeapsa capitală în ţara natală, transmite dpa, potrivit agerpres.

La începutul lunii mai, Haikel S. bănuit de implicare în atentatul jihadist de la Muzeul Bardo din Tunis, în 2015, a fost expulzat şi predat autorităţilor din ţara sa. Justiţia germană i-a respins apelul, deşi tunisianul susţinea că riscă pedepsa cu moartea în ţara sa, unde nu a mai avut loc nici execuţie de la începutul anilor ’90.


Citeşte şi: Doi agenţi Interpol au fost împuşcaţi mortal în Mexic

Instanţele judiciare din Germania au fost îndreptăţite să aprobe deportarea lui Haikel S. întrucât Tunisia nu a executat niciun condamnat la moarte începând din 1991, relevă decizia CEDO.

Autorităţile de la Tunis au oferit garanţii diplomatice că deţinutul nu va fi executat dacă va fi condamnat la moarte, a precizat CEDO.

Tunisia solicitase deportarea cetăţeanului Haikel S. în legătură cu infracţiuni teroriste, potrivit unui oficial german.

Citeşte şi: Doi agenţi Interpol au fost împuşcaţi mortal în Mexic

Pe 18 martie 2015, doi bărbaţi înarmaţi au ucis 21 de turişti străini şi un poliţist tunisian la Muzeul Bardo din Tunis, într-unul din cele mai grave atacuri din Tunisia după înlăturarea de la putere, în 2011, a regimului autoritar al lui Zine El-Abidine Ben Ali.

Printre victimele atacului, care a vizat afectarea sectorului turistic tunisian, s-au aflat şi turişti japonezi, polonezi, spanioli şi columbieni.