DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Spania pentru încălcarea libertăţii de expresie a unui fost politician separatist basc, care a adus un omagiu unui fost membru al organizaţiei separatiste ETA, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Reclamantul nu a intenţionat, nici prin conţinutul declaraţiilor sale, nici prin modul de formulare a acestora, să incite la utilizarea violenţei sau să justifice sau să laude terorismul”, a estimat instanţa judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.


Citeşte şi: Italia RENUNŢĂ la mască în aer liber

Hotărârea prin care Spania este condamnată pentru încălcarea articolului 10 (dreptul la libertatea de exprimare) din Convenţia europeană a drepturilor omului a împărţit cei şapte judecători ai CEDO, patru voturi fiind pentru şi trei împotrivă.

Instanţa a fost sesizată de spaniolul Tasio Erkizia Almandoz (foto), condamnat în 2011 „pentru infracţiunea de apologie adusă terorismului” la un an de închisoare şi şapte ani de suspendare a dreptului de eligibilitate pentru discursul său din 2008, în timpul unui omagiu adus lui José Miguel Benaran Ordenana, cunoscut sub numele de „Argala”, un fost membru al ETA ucis de extrema-dreaptă în urmă cu 30 de ani.

Potrivit justiţiei spaniole, discursul lui Tasio Erkizia Almandoz „s-a înscris într-un cadru clar de sprijin pentru acţiuni teroriste specifice”, a explicat CEDO reamintind faptele.

Citeşte şi: Pandemia a demonstrat că CDC este STRICAT! Poate fi el reparat?

Curtea de la Strasbourg a subliniat însă că, la momentul faptelor, el nu vorbea în calitate de politician şi că „discursul citit în totalitate nu a încurajat utilizarea violenţei sau a rezistenţei armate, fie direct, fie indirect”.

Spania a fost condamnată să plătească reclamantului 6.000 de euro daune morale şi 5.000 de euro „costuri şi cheltuieli”.