DISTRIBUIȚI

Rusia a fost condamnată joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească suma de zece milioane de euro Georgiei, ca reparaţii şi despăgubiri pentru 1.500 de cetăţeni georgieni expulzaţi de Moscova în 2006, cu doi ani înaintea războiului care a izbucnit între forţele Moscovei şi cele de la Tbilisi, relatează Reuters, potrivit news.ro .

Într-o primă hotărâre, în 2014, instanţa Consiliului Europei (CoE) a condamnat Rusia în legătură cu exlupzări colective, tratamente inumane şi degradante, detenţii arbitrare şi absenţa unui recurs eficient.


Citește și : Forumul de Afaceri Republica Moldova-România se desfăşoară la Chişinău

Curtea a invitat – fără succes – cele două părţi să caute o soluţie pe cale amiabilă în vederea acordării de reparaţii victimelor.

Georgiei îi revine să repartizeze, în funcţie de importanţa pagubelor suferite, această anvelopă acordată de către Curtea de la Strasbourg.

Hotărârea, pronunţată de către Marea Cameră a CEDO, este definitivă.

Această condamnare intervine în contextul în care Moscova ameninţă să plece din Consiliul Europei, şi astfel din jurisdicţia CEDO, ceea ce nu o exonerează să răspundă în faţa instanţei în plângeri aflate în aşteptare.

Alte două petiţii, introduse de Guvernul georgian, aşteptă să fie judecate.

Citește și : Președintele Serbiei i-a cerut ajutorul lui Trump pentru găsirea unei soluţii sustenabile şi durabile pentru Kosovo

Una a fost depusă după conflictul armat care a opus cele două ţări în august 2008, în Osetia de Sud, o regiune separatistă a acestei republici caucaziene.

A doua, depusă în august 2018, priveşte deteriorarea situaţiei drepturilor omului, pârâtă de către Georgia, de-a lungul liniilor de demarcaţie administrativă între teritoriul pe care-l controlează autorităţile de la Tbilisi, Osetia de Sud şi Abhazia, altă regiune separatistă susţinută de Moscova.