DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi că suspendarea timp de peste doi ani a unui judecător polonez i-a încălcat acestuia drepturile, în urma unor critici pe care le formulase faţă de reformele guvernului de la Varşovia în domeniul juridic, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia din 2015, este angajat în dispute cu instituţiile Uniunii Europene nu doar pentru politizarea sistemului judiciar, ci şi în legătură cu acţiunile legate de schimbările climatice şi cu tratamentul aplicat refugiaţilor sau minorităţilor sexuale, reaminteşte agenţia.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Printre alte reforme, PiS a modificat componenţa autorităţii de decizie pentru numirea magistraţilor şi a creat o cameră disciplinară pentru judecători. După ce a acceptat să desfiinţeze această cameră la presiunile UE, guvernul polonez a înlocuit-o în mai anul acesta cu o structură similară.

Judecătorul Pawel Juszczyszyn a fost suspendat în 2019, după ce a e emis un ordin judecătoresc pentru informaţii privind numirile magistraţilor. El a fost susţinut ulterior de mii de manifestanţi prin demonstraţii de solidaritate cu judecătorii, care au avut loc în mai multe oraşe poloneze. Suspendarea a fost revocată în mai anul acesta.

Potrivit deciziei CEDO, „deoarece Camera Disciplinară nu poate fi considerată o ‘instanţă’ având în vedere modul în care a fost constituită, decizia de a-l suspenda a fost ilegală”. „Curtea a reţinut că suspendarea d. Juszczyszyn (…) a avut scopul de a-l descuraja să examineze procedura de numire a judecătorilor, încălcându-i-se drepturile”.

CEDO a condamnat Polonia la plata unor despăgubiri morale de 30.000 de euro pentru judecător.

Acesta nu a putut fi contactat imediat pentru a comenta.

Un purtător de cuvânt al guvernului Poloniei a declarat că CEDO nu are dreptul să decidă dacă o anumită organizaţie este sau nu o instanţă, deoarece organizarea sistemului judiciar este de competenţa exclusivă a unui stat.

„Încălcarea articolului 18 (al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului) – o indicaţie directă a CEDO că procedurile legale au fost folosite efectiv pentru a atinge scopuri politice. Primul astfel de caz pentru Polonia”, a scris pe Twitter fostul ombudsman polonez Adam Bodnar.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Pe rolul CEDO se mai află alte zeci de cazuri privind numirile unor judecători polonezi. Guvernul de la Varşovia a ignorat mai multe decizii ale unor structuri europene privind sistemul judecătoresc şi alte probleme, considerând că sunt ilegale şi reprezintă amestecuri motivate politic în afacerile interne ale Poloniei.