DISTRIBUIȚI
nation.co.ke

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru exhumarea unor victime ale catastrofei aviatice de la Smolensk, Rusia, fără consimţământul soţiilor acestora, informează AFP, potrivit agerpres.

Varşovia, care poate face apel, va trebui să achite către Ewa Maria Solska şi Malgorzata Ewa Rybicka, soţiile a două dintre cele 96 de victimele catastrofei, 16.000 de euro pentru încălcarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie.


Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor reclamantelor au fost exhumate la cererea justiţiei poloneze, care dorea să realizeze autopsii pentru a determina dacă rănile victimelor au fost cauzate de impactul cu solul sau de o explozie la bord. Reclamantele au susţinut că nu era necesară exhumarea trupurilor neînsufleţite ale tuturor victimelor şi au deplâns faptul că nu au fost consultate cu privire la aceste exhumări.

Începute în 2016, aceste exhumări au atras proteste vehemente din partea apropiaţilor victimelor catastrofei aviatice. Demersul era justificat, potrivit procurorilor polonezi, prin „grave erori şi omisiuni” în timpul anchetei din 2010 şi lacunelor din documentaţia furnizată de Rusia.

„Decizia procurorului nu era susceptibilă de a face obiectul unui recurs (…) după cum procesele civile nu s-au aplecat asupra necesităţii exhumărilor şi nu au pus în balanţă interesele în joc”, au estimat judecătorii CEDO. „Reclamantele au fost private de minimum de protecţie la care aveau dreptul”, au conchis ei.

Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

Catastrofa aviatică din 10 aprilie 2010 s-a soldat cu 96 de morţi, printre care preşedintele Lech Kaczynski, care se deplasa în Rusia pentru a comemora miile de morţi polonezi ucişi de poliţia politică a lui Stalin la Katyn, în 1940.

Prima anchetă oficială realizată de fostul guvern liberal a concluzionat că accidentul a fost cauzat de erori umane şi condiţii meteo proaste. Însă partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al şefului de stat decedat în catastrofă, susţine că la bordul aparatului a survenit o deflagraţie, înainte ca acesta să se prăbuşească în vestul Rusiei.