DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru că a retras custodia copiilor unei mame care a început o relaţie cu o altă femeie după ce a divorţat de soţul ei, informează France Presse, potrivit agerpres.

CEDO, braţul judiciar al Consiliului Europei, a fost sesizată de o poloneză care a contestat pierderea custodiei celor patru copii ai săi.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în China (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Reclamantei i s-a acordat iniţial custodia după un „divorţ amiabil” în 2005. Ulterior, un tribunal polonez i-a retras custodia copiilor săi. Instanţa şi-a bazat decizia pe o evaluare în care mama a fost întrebată dacă este homosexuală şi dacă a avut relaţii sexuale cu noua ei parteneră.

Într-o altă procedură, în care a fost implicat doar cel mai mic copil, instanţa a refuzat să îl plaseze cu mama sa, invocând „rolul mai important al tatălui de a oferi un model masculin” pentru copil.

Judecătorii europeni au constatat că „orientarea sexuală a reclamantei şi relaţia sa cu o altă femeie s-au aflat în mod constant în centrul deliberărilor şi au fost omniprezente în fiecare etapă a procedurilor judiciare”. Majoritatea a concluzionat că, din cauza „orientării sexuale” a mamei, a existat „un tratament inegal între reclamant şi orice alt părinte”.

Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă privată şi, respectiv, interzicerea discriminării.

Citeşte şi: PROTESTE violente în Slovenia împotriva paşapoartelor de vaccinare – Black News

Prin urmare, Polonia a fost obligată să plătească 10.000 de euro reclamantei pentru „daune morale”.

Judecătorul polonez a emis o „opinie divergentă”.

Cu sediul la Strasbourg (estul Franţei), CEDO monitorizează respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care a fost semnată de 47 de state membre ale Consiliului Europei.