DISTRIBUIȚI
Novinite.com

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Bulgaria pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a unui fost ministru, într-un caz legat de deturnarea de fonduri publice, informează AFP, porivit agerpres.

Emilia Maslarova (foto), fost ministru socialist al muncii, a devenit în 2009 obiectul unei proceduri penale pentru „abuz de putere şi însuşirea de fonduri publice” în legătură cu renovarea unui fost centru medical. În februarie 2010, Maslarova, care era bănuită că a „deturnat” circa 5,6 milioane de euro, a fost inculpată pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.


Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

Premierul de centru dreapta Boiko Borisov s-a angajat atunci să facă o prioritate din lupta împotriva corupţiei, vizându-i în special pe foştii lideri socialişti.

Procedura lansată împotriva Emiliei Maslarova era încă în curs în martie 2018, a menţionat CEDO.

Magistraţii europeni au apreciat că o serie de remarci făcute în 2009 şi 2010 de un purtător de cuvânt al parchetului bulgar şi de un deputat membru al unei comisii de anchetă parlamentare referitoare la acest caz „puteau fi interpretate de marele public drept o afirmaţie categorică (…) în privinţa vinovăţiei dnei Maslarova”.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

Potrivit CEDO, respectivele remarci „au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie a dnei Maslarova întrucât au mers mai departe de simpla comunicare de informaţii”.

Curtea a mai constatat o a doua încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului, considerând că Emilia Maslarova „nu a dispus de o cale de recurs intern efectivă”.

În consecinţă, CEDO a condamnat Sofia la plata către fostul ministru a sumei de 8000 de euro ca daune morale şi cheltuieli de judecată.