DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Varşoviei solicitările depuse de doi judecători şi o avocată care acuză Curtea Supremă din Polonia de lipsă de independenţă, noi recursuri împotriva reformelor derulate de conservatorii aflaţi la putere, informează AFP, potrivit agerpres.

CEDO a cerut la 5 iunie guvernului polonez să îi furnizeze observaţiile sale asupra celor trei cereri, introduse în august, septembrie şi octombrie 2019, conform unui comunicat difuzat luni de instanţa de la Strasbourg.


Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela SE RETRAGE din viitoarele alegeri legislative

Cei trei petiţionari sunt o avocată care a fost suspendată din funcţie timp de trei ani şi al cărei apel a fost respins de camera disciplinară a Curţii Supreme şi doi judecători care au aplicat pentru alte posturi şi care au înaintat recurs în faţa Curţii Supreme după decizia Consiliului Naţional al Magistraturii (CNM) de a nu îi recomanda pentru respectivele poziţii.

Toţi trei acuză faptul că cele două camere ale Curţii Supreme sunt constituite la recomandările CNM, organ constituţional menit a garanta independenţa judecătorilor, dar ai cărui membri nu mai sunt aleşi de judecători, ci de camera inferioară a parlamentului, în baza unei legi controversate din 2017.

Potrivit petiţionarilor, Curtea Supremă poloneză nu poate fi considerată, prin urmare, un tribunal independent şi imparţial.

CEDO a fost deja sesizată în mai multe alte cazuri legate de reformele din sistemul judiciar polonez introduse în ultimii ani.

Citeşte şi: Talibanii s-au înţeles cu autorităţile afgane să revină la masa negocierilor

Promovate de conservatorii naţionalişti din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la putere din 2016, aceste reforme au fost criticate atât în mediile judiciare poloneze, cât şi de către UE, care le reproşează că aduc atingere separării puterilor în stat.

În aprilie, Curtea de Justiţie a UE a dispus ca Polonia să suspende imediat activitatea camerei disciplinare a Curţii Supreme, fondată în 2017, din cauza unor suspiciuni de lipsă de independenţă.

Comisia Europeană a declanşat de asemenea în 2017 împotriva Poloniei aşa-numita procedură a Articolului 7 din Tratatul UE, un mecanism prevăzut în caz de „încălcare gravă” a statului de drept într-o ţară membră a blocului comunitar.