DISTRIBUIȚI
O Globo

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a acuzat luni pe actualul şef al statului, Jair Bolsonaro, că a făcut din pandemia de coronavirus „o armă de distrugere în masă” în Brazilia, „care trece printr-una dintre cele mai rele perioade din istoria sa”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Da, ar fi fost posibil să se evite un număr atât de mare de morţi”, a declarat fostul preşedinte de stânga din perioada 2003-2010 într-un mesaj video transmis pe reţelele de socializare.


Citește și: Rafael Correa NU scapă de închisoare! Curtea Supremă din Ecuador îi menține sentința grea

Brazilia este a treia cea mai afectată ţară din lume de pandemie, după SUA şi India, cu 4,1 milioane de cazuri confirmate şi aproape 130.000 de morţi.

„Am fost daţi pe mâna unui guvern pentru care viaţa nu are valoare şi care banalizează moartea. Un guvern insensibil, iresponsabil şi incompetent care nu a respectat recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a făcut din coronavirus o armă de distrugere în masă”, a spus Lula.

Preşedintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a minimalizat mereu pandemia, spunând că este „o mică gripă” şi făcând apel la reluarea activităţilor economice, şi mai puţin la respectarea măsurilor de izolare, care în opinia sa ar fi „mai rea decât boala”.

El face apel la o „revenire la normal” şi continuă să dea mâna cu susţinătorii săi fără a purta mască, aşa cum s-a întâmplat şi luni la o ceremonie de aniversare a independenţei Braziliei.

Lula a reproşat de asemenea guvernului că a numit „militari fără experienţă medicală sau sanitară” la conducerea Ministerului Sănătăţii, căzut în sarcina generalului Eduardo Pazuello, după demisia a doi miniştri la apogeul pandemiei.

„Alegerile din 2018 au aruncat Brazilia într-un coşmar care pare fără sfârşit. Ţara traversează una dintre cele mai rele perioade din istoria sa”, a spus Lula.

Citește și: Washingtonul acuză China de HĂRȚUIREA jurnaliștilor străini

„Ca în filmele horror, oligarhii brazilieni au dat naştere unui monstru pe care acum nu mai pot să îl controleze, dar pe care continuă să îl susţină atât timp cât le sunt servite interesele”, a adăugat el.

În vârstă de 74 de ani, Lula, care beneficiază de sprijinul unei părţi a populaţiei, aşteaptă rezultatul unei proceduri de apel împotriva pedepsei sale de nouă de închisoare pentru corupţie, pe care a ispăşit-o parţial între aprilie 2018 şi noiembrie 2019.