DISTRIBUIȚI
Jornal da Record - R7

Cea mai vârstnică persoană acuzată de crime naziste, Josef Schütz, de 101 ani, a fost condamnată marţi la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru fapte comise în timpul Holocaustului, când era gardian într-un lagăr de concentrare din Germania, relatează AFP, potrivit agerpres

Josef Schütz, fost subofiţer în cadrul Waffen SS, a fost declarat vinovat de „complicitate” la uciderea a 3.518 deţinuţi între 1942 şi 1945, când activa în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen, la nord de Berlin.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

„Domnule Schütz, aţi fost activ timp de trei ani în cadrul lagărului de concentrare de la Sachsenhausen, unde aţi fost complice la crime în masă”, a declarat preşedintele tribunalului din Brandeburg an der Havel (est), Udo Lechtermann.

„Eraţi conştient că au fost ucişi prizonieri. Prin prezenţa dvs, aţi susţinut” aceste acte, a adăugat el.

„Orice persoană care voia să fugă din lagăr era împuşcată. Astfel, orice gardian de lagăr a participat activ la aceste crime”, a spus el.

La anunţul acestei pedepse grele, mai mare decât minimul de trei ani de detenţie pentru complicitate la crime înscris în dreptul german, acuzatul a rămas neclintit.

„Sunt pregătit”, a spus el anterior, la intrarea în sala de tribunal, într-un scaun rulant.

Avocatul său a anunţat deja că va înainta recurs în casaţie în caz de pedeapsă grea, amânând, în cel mai bun caz, până la începutul lui 2023 orice aplicare a acesteia. Dată fiind starea de sănătate fragilă a lui Schütz, care s-a prezentat la audieri din libertate începând din octombrie, încarcerarea sa pare puţin probabilă.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

În cursul celor 30 de audieri, el nu şi-a exprimat nici cel mai mic regret.

Dimpotrivă, luni, a negat din nou orice implicare, întrebându-se „de ce se află acolo” şi afirmând că „totul este fals” în legătură cu acest subiect.