DISTRIBUIȚI
REUTERS

Represiunea manifestaţiilor pentru democraţie din Myanmar a făcut circa 90 de morţi sâmbătă, cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie în cursul căreia junta militară a defilat cu autovehicule blindate şi soldaţi într-o impresionantă demonstraţie de forţă, notează AFP, potrivit agerpres

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat „crimele” comise de armată în această ţară care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere.


Citește și : Administraţia Biden, îngrijorată că Beijingul ar putea decide ocuparea Taiwanului

„Cel puţin 89 de persoane au fost ucise după lăsarea întunericului”, a declarat Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP), un ONG local care înregistrează numărul morţilor după lovitura de stat.

Şi în timp ce ONU a evocat „rapoarte” despre „zeci de morţi, printre care copii, sute de răniţi”, secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a condamnat „în cei mai puternici termeni” acest „masacru”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat „îngrozit” de „teroarea” instaurată de armata birmană. Omologul său britanic, Dominic Raab, a afirmat că junta a atins un „nou prag” în represiune.

Citește și : Guvernul ungar stabileşte condiţiile pentru prima etapă de eliminare a restricţiilor

Această brutalitate a dus deja la o serie de condamnări şi sancţiuni internaţionale care afectează bunurile multor influenţi ofiţeri, printre care liderul lor, dar presiunea diplomatică a avut până acum un impact redus.

Ziua sângeroasă de sâmbătă a ridicat la 420 numărul persoanelor ucise în violenţele de după lovitura de stat, potrivit AAPP.