DISTRIBUIȚI
NextBigFuture.com

Numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit în ultimele trei săptămâni pragul record de 15 milioane, în condiţiile în care săptămâna trecută noile cereri săptămânale au depăşit nivelul de şase milioane, pentru a doua săptămână consecutiv, în urma extinderii măsurilor de carantină pentru a limita pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, scrie agerpres.

Departamentul american al Muncii a informat joi că numărul noilor cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a crescut cu 6,66 milioane în săptămâna care s-a încheiat în 4 aprilie. Este pentru a doua săptămână la rând când cererile săptămânale pentru acordarea de alocaţii de şomaj ating un nivel record în SUA, după o cifră revizuită de 6,67 milioane cereri înregistrată în săptămâna precedentă.


Citește și : Nicaragua a eliberat 1.700 de deţinuţi, însă niciun condamnat politic

Creşterea depăşeşte estimările analiştilor, care se aşteptau ca numărul cererilor pentru ajutor de şomaj să urce până la 5,2 milioane. De asemenea, pe ansamblul lunii aprilie ar putea fi pierdute în SUA până la 20 de milioane locuri de muncă, avertizează economiştii.

„Aceste cifre dezamăgitoare sugerează un nou nivel record în raportul din aprilie privind situaţia pieţei forţei de muncă. America este acum în recesiune, care pare că se adânceşte, întrebarea este cât de mult va dura până se va redresa”, a apreciat Beth Ann Bovino, economist şef la S&P Global Ratings în New York.

Pandemia a generat o creştere fără precedent a americanilor care solicită ajutorul Guvernului. Precedentul record în materie de cereri pentru alocaţii de şomaj depuse într-o singură săptămână a fost de 665.000 şi s-a înregistrat în perioada recesiunii din 2007-2009, pe parcursul căreia 8,7 milioane locuri de muncă au fost pierdute.

„Piaţa forţei de muncă a intrat într-o perioadă dificilă. Estimăm că rata şomajului va urca la 14% în aprilie”, a declarat Gregory Daco, economist şef la Oxford Economics în New York. În timpul crizei mondiale din 2008-2009, rata şomajului în SUA a ajuns la 10% în timpul crizei mondiale din 2008-2009.

Citește și : ONU: ‘Pandemia nu trebuie să fie un CEC în ALB pentru încălcarea drepturilor omului’

Economia americană a suferit luna trecută primele efecte ale crizei coronavirusului, rata şomajului crescând de la 3,5% în februarie, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, până la 4,4% în martie, a anunţat recent Departamentul american al Muncii.

Aceasta este cea mai mare creştere a ratei şomajului de la o lună la alta înregistrată de SUA după 1975.