DISTRIBUIȚI
This, March 20, 2021, image taken by the Icelandic Coast Guard shows the lava flowing from the erupting Fagradalsfjall volcano some 40 km west of the Icelandic capital Reykjavik, on March 20, 2021. - A volcano erupted in Iceland on Friday some 40 kilometres (25 miles) from the capital Reykjavik, the Icelandic Meteorological Office said, as a red cloud lit up the night sky and a no-fly zone was established in the area. (Photo by Icelandic Coast Guard / AFP) (Photo by ICELANDIC COAST GUARD/AFP via Getty Images)

Duminică se împlinesc șase luni de când a început erupția vulcanică care atrage spectatori lângă Reykjavik, cel mai îndelungat fenomen de acest tip la care a asistat Islanda în mai bine de 50 de ani, informează mediafax.

Lava a început să curgă dintr-o fisură aproape de Muntele Fagradalsfjall în seara zilei de 19 martie pe peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavik.


Citește și : Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie vor fi vaccinaţi începând cu săptămâna viitoare

Iar spectacolul care a urmat – variind de la doar o scurgere lentă de lavă până la erupții de pietre – a devenit o atracție turistică majoră, atrăgând 300.000 de vizitatori până acum, potrivit Islanda Tourist Board.

A șasea erupție vulcanică din Islanda din ultimii 20 de ani este durează mai mult decât cea din Holuhraun, în estul insulei, care a durat de la sfârșitul lunii august 2014 până la sfârșitul lunii februarie 2015.

Câmpul de lavă care s-a format de data aceasta a fost botezat „Fagradalshraun” – care poate fi tradus ca „frumoasă vale a lavei” – și își ia numele de pe Muntele Fagradalsfjall din apropiere.

Aproape 143 de milioane de metri cubi de lavă au fost aruncați până acum.

Este o cantitate relativ mică, reprezentând puțin sub o zecime din volumul erupției Holuhraun, care a adus cel mai mare flux de lavă bazaltică din Islanda din ultimii 230 de ani.

Cea mai lungă erupție din Islanda a avut loc acum mai bine de 50 de ani – pe insula Surtsey, chiar lângă coasta de sud – și a durat aproape patru ani, din noiembrie 1963 până în iunie 1967.

După ce s-a calmat timp de nouă zile, lava a reapărut la Fagradalshraun la începutul lunii septembrie.

Citește și : Italia ar putea organiza un referendum privind liberalizarea consumului de canabis

Numărul real al vizitatorilor care călătoresc pentru a vedea spectacolul este probabil chiar mai mare decât cele 300.000 de persoane estimate.

În prima lună, s-au deschis 10 fisuri, formând șapte mici cratere, dintre care doar două sunt încă vizibile.

Doar un singur crater este încă activ, măsurând 334 de metri, potrivit Institutului de Științe ale Pământului, la doar câteva zeci de metri de cel mai înalt vârf din zona înconjurătoare.