DISTRIBUIȚI
DW

Trupele turce şi ruse au efectuat marţi a cincea patrulă comună în nordul Siriei, în regiunea Ayn al-Arab, ca parte a unui acord asupra retragerii miliţiei kurde siriene de la graniţa Turciei, informează agenţia Xinhua, potrivit agerpres.

„Cea de-a cincea patrulă terestră comună turco-rusă în regiunea Ayn al-Arab, la est de Eufrat, continuă cu atenţia şi promptitudinea cuvenite, pentru siguranţa atât a civililor, cât şi a personalului nostru militar, în ciuda provocărilor teroriştilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării turc.


Citește și : Guvernul polonez Morawiecki demisionează pentru a se instala din nou

Comunicatul s-a referit la protestatarii care au aruncat cu pietre în vehiculele blindate ruse şi turce în timp ce treceau prin zonele kurde din nord-estul Siriei.

Patrulele comune fac parte dintr-un memorandum între Ankara şi Moscova pentru a împinge combatanţii Unităţilor de Protecţie Populară (YPG) kurde la 30 km distanţă de graniţa turcă.

Ankara consideră YPG ca pe o extensie siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii.

Pe 9 octombrie, Turcia a lansat o incursiune militară în nordul Siriei în încercarea de a-i alunga pe combatanţii kurzi din regiunea de frontieră, în urma retragerii trupelor americane.

Statele Unite au ajuns la un acord cu Turcia pe 17 octombrie, impunând o încetare a focului de cinci zile pentru a permite forţelor kurde să se retragă din planificata zonă sigură pe care Turcia vrea să o creeze în nordul Siriei pentru a-şi asigura securitatea la frontieră.

Citește și : Egiptul lansează eforturi diplomatice pentru reducerea tensiunilor între Israel şi Gaza

Pe 22 octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au avut o întâlnire la Soci, în Rusia, unde au convenit asupra retragerii combatanţilor YPG la 30 km sud de graniţa Turciei în termen de 150 de ore şi efectuarea de patrule comune pe o fâşie de 10 km de la graniţa cu Turcia într-o regiune ce exclude oraşul Qamishli.