DISTRIBUIȚI
af.reuters.com

Comisia Europeană a solicitat, marți, Curții de Justiție a UE să suspende temporar activitatea Camerei Disciplinare a Curții Supreme din Polonia, aceasta fiind considerată de Executivul de la Bruxelles un instrument care afectează independența judecătorilor, scrie mediafax.

„Astăzi (Marți-n.r.), Comisia Europeană a decis să solicite Curții de Justiție să impună măsuri provizorii în cazul Poloniei, prin care să suspende activitatea Camerei Disciplinare a Curții Supreme. Cererea apare în contextul unei proceduri de infringement în derulare care vizează noul regim disciplinar aplicat judecătorilor polonezi. Decizia a fost luată având în vedere evoluțiile recente, printre care hotărârea preliminară a Curții de Justiție de pe 19 noiembrie 2019 care face referire la independența noii Camere Discplinare și decizia ulterioară, de pe 5 decembrie, a Curții Supreme poloneze. În decizie, Înalta Curte a statuat că Camera Disciplinară nu respectă cerințele legislației UE privind independența judiciară și astfel nu este o instanță independentă conform definiției la nivelul legilor UE și a celor naționale”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.


Citește și : Explozie la o uzină chimică în nord-estul Spaniei;un mort și mai mulți răniți

Comisia transmite că organismul disciplinar al Curții Supreme din Polonia poate provoca „daune ireversibile” asupra judecătorilor și Justiției din Polonia.

„În ciuda verdictelor, Camera Disciplinară continuă să opereze, creând riscul daunelor ireversibile aduse judecătorilor polonezi și mărind efectul restrictiv asupra Justiției poloneze. Ca urmare, Comisia a decis astăzi să ceară Curții de Justiție să impună măsuri provizorii. Această solicitare nu este legată de noul proiect de lege care modifică Legea de organizare a instanțelor ordinare, Legea Curții Supreme și alte acte normative, care se află momentan în procedură legislativă și al cărui parcurs este atent monitorizat de către Comisie”, potrivit sursei citate.

De asemenea, Executivul european „este în continuare disponibil să se implice într-un dialog constructiv bazat pe echitate și respect cu autoritățile Poloniei pentru a rezolva această situație”, se mai arată în comunicat.

Anterior, pe 10 octombrie 2019, Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la regimul disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi, solicitând Curții aplicarea unei proceduri accelerate. „Cererea de aplicare a unei proceduri accelerate, care are ca scop pronunțarea unei hotărâri definitive cât mai curând posibil, se justifică având în vedere impactul potențial al regimului disciplinar asupra independenței sistemului judiciar”, notează reprezentanții Executivului de la Bruxelles.

La 3 aprilie 2019, Comisia a lansat această procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, motivul invocat fiind acela că noul regim disciplinar aduce atingere independenței judiciare a judecătorilor polonezi și nu asigură garanțiile necesare pentru a-i proteja de controlul politic, astfel cum a solicitat Curtea de Justiție a UE.

„Mai precis, legislația poloneză permite ca judecătorii de drept comun să fie investigați și sancționați disciplinar pentru hotărârile pe care le-au pronunțat, inclusiv pentru exercitarea dreptului lor de a înainta Curții de Justiție a UE cereri de decizii preliminare în temeiul articolului 267 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Mai mult, noul regim disciplinar nu garantează independența și imparțialitatea camerei disciplinare a Curții Supreme, compusă exclusiv din judecători selecționați de Consiliul Național al Magistraturii, care este, la rândul său, numit de Parlamentul polonez (Sejm). Noul regim disciplinar nu oferă nici garanția că acțiunile disciplinare inițiate împotriva judecătorilor de drept comun vor fi soluționate de o instanță de prim grad de jurisdicție «instituită prin lege».

Dimpotrivă, acest regim îl împuternicește pe președintele camerei disciplinare să stabilească – de la caz la caz și cu o putere de apreciere aproape nelimitată – ce instanță disciplinară de prim grad de jurisdicție va soluționa un anumit dosar privind un judecător de drept comun. Noul regim nu mai garantează soluționarea cauzelor într-o perioadă de timp rezonabilă, ci îi permite ministrului justiției să mențină acuzațiile împotriva judecătorilor de drept comun prin intermediul unor responsabili în materie disciplinară numiți de ministru. Noul regim aduce atingere și dreptului la apărare al judecătorilor de drept comun. Pe scurt, judecătorii nu sunt protejați împotriva controlului politic și, prin urmare, independența sistemului judiciar este încălcată”, potrivit Comisiei Europene.

Evenimentele din Polonia au determinat Comisia Europeană să lanseze, în ianuarie 2016, un dialog cu guvernul polonez în contextul Cadrului pentru consolidarea statului de drept și să activeze procedura prevăzută la articolul 7 alineatul (1) din TUE la 20 decembrie 2017. Procesul se bazează pe un dialog continuu între Comisie și statul membru în cauză. Comisia informează periodic Parlamentul European și Consiliul în acest sens.

Citește și : Un nou tir de rachete asupra militarilor americani din Irak

În plus, la 2 iulie 2018, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la Legea privind Curtea Supremă adoptată de Polonia, motivele invocate vizând dispozițiile din lege legate de pensionarea judecătorilor și impactul acestor dispoziții asupra independenței Curții Supreme. La 24 septembrie 2018, Comisia a decis să înainteze cazul Curții de Justiție a UE, care a pronunțat hotărârea definitivă la 24 iunie 2019. Curtea a constatat că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme contravine dreptului Uniunii și încalcă principiul inamovibilității judecătorilor și, prin urmare, principiul independenței sistemului judiciar.

La 29 iulie 2017, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu privire la legea adoptată de Polonia privind instanțele ordinare, cu privire la motivele invocate pentru a justifica dispozițiile din lege legate de pensionarea judecătorilor și la impactul acestor dispoziții asupra independenței sistemului judiciar. Comisia a decis să sesizeze în acest sens Curtea de Justiție a UE la 20 decembrie 2017.