DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a adoptat luni revizuirea Comunicării privind orientările informale, care oferă întreprinderilor posibilitatea de a obţine orientări informale privind aplicarea normelor UE în materie de concurenţă în cazul unor probleme noi sau nerezolvate, şi a decis şi să revoce cadrul antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19, informează un comunicat al Executivului comunitar, potrivit agerpres.

Comunicarea revizuită privind orientările informale prevede condiţii mai flexibile şi îşi propune să sporească securitatea juridică, în beneficiul întreprinderilor care solicită orientări atunci când evaluează legalitatea acţiunilor întreprinse în raport cu normele UE în materie de concurenţă. Orientările informale vor fi emise sub formă de „scrisori de îndrumare”.


Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

Tot luni Comisia a decis şi să revoce cadrul antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19, având în vedere relativa îmbunătăţire a situaţiei în raport cu criza sanitară din Europa. Datorită cadrului antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19, adoptat în aprilie 2020, Comisia a putut evalua proiecte de cooperare comercială iniţiate ca răspuns la situaţiile de urgenţă cauzate de pandemia de COVID-19.

Comunicarea informală privind orientările informale din 2004 a furnizat precizări cu privire la circumstanţele în care Comisia ar avea în vedere emiterea de orientări informale adresate întreprinderilor cu privire la aplicarea normelor UE în materie de concurenţă. Comunicarea din 2004 a introdus criterii stricte care au îngrădit împrejurările în care Comisia ar putea adresa orientări informale. Din acest motiv, instrumentul nu a fost utilizat niciodată.

În mai 2022, Comisia a invitat toate părţile interesate să transmită feedback în legătură cu proiectul de text al Comunicării revizuite privind orientările informale, în strânsă cooperare cu autorităţile naţionale de concurenţă. În octombrie 2022, Comisia a publicat un raport de sinteză privind rezultatele acestei consultări.

Textul revizuit adoptat luni aduce la zi criteriile cu ajutorul cărora Comisia poate oferi orientări informale întreprinderilor în cazurile care prezintă probleme noi sau nesoluţionate, inclusiv în situaţii de criză sau în alte situaţii de urgenţă. Acesta va fi util pentru întreprinderile care utilizează modalităţi emergente de desfăşurare a activităţilor comerciale, precum şi pentru cele care se confruntă cu o criză sau cu alte situaţii de urgenţă.

În special, instrumentul revizuit oferă mai multă flexibilitate Comisiei, astfel încât aceasta să poată aborda o gamă mai largă de chestiuni în scrisorile de îndrumare; permite Comisiei să ţină seama de relevanţa practicilor în raport cu realizarea priorităţilor Comisiei şi atingerea intereselor UE şi extinde definiţia problemei „noi” care „nu este clarificată” în cadrul juridic existent al UE, astfel încât să se acopere cazurile în care nu ar exista „suficiente clarificări”.

În acelaşi timp, având în vedere îmbunătăţirea situaţiei sanitare din Europa, precum şi relaxarea restricţiilor, Comisia a decis să îşi revoce cadrul antitrust temporar ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Cadrul temporar, adoptat la 8 aprilie 2020, a stabilit criteriile urmate de Comisie la evaluarea proiectelor de cooperare menite să remedieze penuria de produse şi servicii esenţiale pe durata epidemiei de COVID-19. De asemenea, acest cadru a oferit Comisiei posibilitatea de a oferi întreprinderilor asigurări în scris (prin „scrisori de conformitate” ad-hoc) în ceea ce priveşte proiecte specifice şi bine definite de cooperare care intră în domeniul de aplicare al cadrului.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

Comisia a considerat că este indicat să revoce cadrul temporar, deoarece, în stadiul actual, nu mai există circumstanţele excepţionale şi provocările conexe în care se poate dovedi necesar ca întreprinderile să coopereze între ele pentru a atenua efectele crizei.

În cazul unei deteriorări bruşte şi neaşteptate a situaţiei sanitare şi al perturbărilor conexe ale aprovizionării cu produse şi servicii esenţiale, întreprinderile pot solicita orientări în temeiul Comunicării revizuite privind orientările informale.