DISTRIBUIȚI
REUTERS

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a recomandat joi seară utilizarea dozelor de supra-rapel pentru persoanele imunizate cu vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de companiile Moderna şi Johnson&Johnson şi a precizat că rezidenţii americani vor putea de acum înainte să aleagă pentru doza de „booster” un vaccin diferit faţă de cele pe care le-au primit în cadrul schemei iniţiale de imunizare, informează Reuters, potrivit agerpres.

Directoarea CDC, Rochelle Walensky, a anunţat aceste recomandări joi seară, aliniind astfel politica instituţiei cu anunţul făcut miercuri de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA), care a autorizat dozele de supra-rapel pentru vaccinurile Moderna şi Johnson&Johnson şi dozajul de tip „mix-and-match”, care se referă la utilizarea unor doze de vaccinuri diferite în schema de imunizare.


Cteşte şi: Alec Baldwin a ucis o persoană pe platoul de filmare – Black News

Rochelle Walensky a spus că „toate vaccinurile autorizate în Statele Unite sunt deosebit de eficiente în reducerea riscului de forme grave de îmbolnăvire, de spitalizare şi de deces, chiar şi în condiţiile unei circulaţii ample a variantei Delta” a noului coronavirus.

„Acum există recomandări pentru dozele ‘booster’ pentru toate cele trei vaccinuri anti-COVID-19 disponibile în Statele Unite. Persoanele eligibile pot să aleagă vaccinul pe care doresc să îl primească sub forma unei doze ‘booster'”, a anunţat CDC într-un comunicat.

Decizia CDC va permite ca aceste doze suplimentare să devină imediat disponibile pentru milioane de americani.

Comitetul de consiliere pentru practici de imunizare (ACIP), un comitet de experţi din cadrul CDC, a votat în unanimitate, joi, în favoarea utilizării dozelor de supra-rapel ale vaccinurilor anti-COVID-19.

Cu toate acestea, oficiali din sectorul medical şi experţi în sănătate publică au spus că desfăşurarea campaniei de administrare a dozelor de supra-rapel ar putea genera confuzie.

Membrii ACIP s-au străduit ca limbajul folosit în recomandările lor să fie cât mai clar cu putinţă şi să ofere flexibilitatea necesară pentru ca rezidenţii americani să se imunizeze cu vaccinul pe care doresc să îl aleagă.

Recomandările formulate de CDC vor permite ca persoanele imunizate cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson să primească drept „booster” o doză de vaccin Pfizer sau Moderna, care au demonstrat în mai multe studii că oferă o protecţie mai mare.

Deşi aceste vaccinuri sunt deosebit de eficiente în prevenirea formelor grave ale bolii şi a decesului, anumiţi experţi guvernamentali au sugerat că dozele „booster” sunt necesare pentru a menţine imunitatea la un nivel ridicat, în special în contextul în care extrem de contagioasa variantă Delta poate să cauzeze infecţii în rândul unor persoane care au fost deja vaccinate cu schemă completă.

ACIP a votat în unanimitate pentru a recomanda dozele „booster” pentru orice persoană de peste 18 ani din Statele Unite care a primit o doză a vaccinului Johnson&Johnson în urmă cu cel puţin două luni.

Pentru americanii care au primit a doua doză a vaccinului Moderna cu cel puţin şase luni în urmă, ACIP a recomandat ca doza de supra-rapel să fie administrată persoanelor de peste 65 de ani, precum şi indivizilor cu risc sporit de a dezvolta forme severe ale bolii şi celor care au un risc înalt de expunere la COVID-19 din cauza profesiilor pe care le exercită.

Medicul Helen Talbot, expert în boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt şi membru al ACIP, a spus că a votat pentru această recomandare, dar a emis totuşi şi un avertisment: „Moderna are o eficacitate vaccinală foarte bună. Va exista o anumită confuzie între doza completă şi doza redusă”.

Dozele „booster” ale vaccinului Moderna vor conţine 50 de micrograme, reprezentând jumătate din concentraţia vaccinului original.

„Cei care nu se află în faţa unui risc sporit, ar trebui să se gândească foarte bine dacă vor să primească doza completă. Cred că trebuie să fim conştienţi de potenţialele complicaţii”, a adăugat Helen Talbot.

Potrivit experţilor, comunicarea acestor riscuri ar putea fi o problemă în sine, în special din cauza flexibilităţii de a permite oamenilor să aleagă pentru „booster” un vaccin diferit de cele primite în cadrul schemei iniţiale de imunizare.

„În definitiv, până şi sintagma ‘mix-and-match’ (‘amestec şi potrivire’) le lasă oamenilor libertatea să aleagă aproape orice. Cred că asta va fi o problemă”, a declarat Glen Nowak, profesor de comunicare a riscului la Universitatea Georgia şi fost director de comunicare al Programului Naţional de Imunizare din cadrul CDC, la scurt timp după întrunirea de joi.

Anterior, FDA şi CDC s-au pronunţat în favoarea utilizării dozelor „booster” ale vaccinului Pfizer-BioNTech pentru aceleaşi grupe de populaţie ca şi în cazul recomandărilor formulate pentru vaccinul Moderna.

Joi, grupul Pfizer a publicat o serie de date medicale care sugerează că doza de supra-rapel induce o protecţie ridicată pentru persoanele de peste 16 ani în comparaţie cu protecţia asigurată la aproape un an după primirea schemei complete de imunizare, întrucât eficacitatea serului scade odată cu trecerea timpului.

Citește și: REGINA a fost internată în spital – Black News

Aproximativ 11,6 milioane de americani au primit până în prezent doze „booster”, potrivit datelor publicate de CDC.

FDA şi CDC s-au aflat sub presiune pentru a autoriza aceste doze suplimentare după ce Casa Albă a anunţat în luna august că plănuieşte să demareze o campanie amplă de imunizare cu doze „booster”.

Alte ţări, precum Israelul, au început deja să administreze doze „booster” unor populaţii mult mai ample, însă deocamdată nu se ştie dacă Statele Unite vor urma această strategie.