DISTRIBUIȚI
Al-Arabiya

Ayatollah-ul Ali al-Sistani, cel mai înalt cleric al şiiţilor din Irak, a criticat guvernul şi parlamentul pentru că nu au reuşit să pună în aplicare reforme şi să răspundă solicitărilor irakienilor, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Al-Sistani a condamnat violenţa şi atacurile atât împotriva protestatarilor cât şi a forţelor de securitate în timpul manifestaţiilor care au izbucnit la începutul acestei săptămâni, confruntări care s-au soldat cu zeci de morţi.


Citește și : Iranul şi-a îmbunătăţit cooperarea cu AIEA (Cornel Feruţă)

Autorităţile ar trebui ”să-şi schimbe metodele în timp ce se ocupă cu problemele ţării şi să adopte măsuri reale spre reformă şi lupta împotriva corupţiei”, a spus clericul într-o predică citită de reprezentantul său Ahmed al-Safi într-o moschee din oraşul Karbala.

Al-Sistani a cerut guvernului irakian să-şi îndeplinească îndatoririle şi să asigure oportunităţi de muncă pentru şomeri. El a mai spus că parlamentul, care a fost ales anul trecut, poartă responsabilitatea şi că blocurile politice trebuie să răspundă apelurilor la reformă.

Poliţia irakiană a deschis focul împotriva unui grup de câteva zeci protestatari, la Bagdad, vineri, în a patra zi de manifestaţii violente, notează Reuters şi AFP.

Potrivit AFP, bilanţul celor patru zile de proteste este de 31 de morţi în întreaga ţară, în timp ce Reuters stabileşte la 44 bilanţul deceselor din ultimele zile.

Citește și : Boris Johnson va solicita amânarea Brexit dacă nu se ajunge la niciun acord cu UE