DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Numărul cazurilor de violenţă domestică semnalate a crescut de peste două ori în Rusia în perioada de izolare impusă pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Tatiana Moskalkova, delegată pentru drepturile omului pe lângă Kremlin, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

„Conform ONG-urilor, de la 10 aprilie, numărul victimelor şi al cazurilor de violenţă domestică a crescut de 2,5 ori”, a afirmat ea pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti.


Citeşte şi: Un avion PLIN cu ajutoare medicale S-A PRĂBUŞIT în Somalia. TOŢI cei aflaţi la bord au murit!

„Femeile semnalează că în cadrul regimului de autoizolare nu pot să se prezinte la (autorităţi)” pentru a cere ajutor, „iar dacă ajung, în general nu sunt acceptate”, a spus Tatiana Moskalkova.

„Este foarte important să li se acorde femeilor dreptul de a se duce în centrele de ajutor pentru victimele violenţei şi să nu se considere asta ca o încălcare a izolării”, a adăugat ea.

Intervievate de AFP la sfârşitul lunii aprilie, asociaţiile de luptă împotriva violenţei domestice spun că au înregistrat o explozie a cazurilor de la începutul izolării.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a interceptat mai multe rachete israeliene

Organizaţiile afirmă că femeile care le contactează se izbesc de refuzul forţelor de ordine de a le permite deplasarea, sub pretextul izolării, al închiderii tribunalelor care împiedică procedurile de urgenţă şi al interdicţiei de a circula şi prin urmare de a ajunge la centrele pentru victime.

Mai multe organizaţii au făcut apel la guvern să ia măsuri de urgenţă pentru a proteja victimele în cadrul izolării.

În aprilie, deputata Oksana Puşkina şi alţi autori ai unui proiect de lege împotriva violenţelor domestice i-au cerut vicepremierului Tatiana Golikova să aprobe instrumente de protecţie suplimentare pentru victime.