DISTRIBUIȚI

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că se declară solidar cu Marea Britanie şi condamnă ferm folosirea unui agent neurotoxic în Salisbury. Declaraţia MAE vine după ce Londra a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în acest scandal.

„Ne exprimăm solidaritatea cu Regatul Unit şi condamnăm ferm folosirea unui agent neurotoxic în Salisbury, pe teritoriul unui stat aliat”, se arată în mesajul postat de Ministerul Afacerilor Externe pe contul de Twitter, potrivit news.ro .


Londra urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, la Salisbury, a anunţat miercuri premierul britabic Theresa May în Parlament, relatează BBC News.

Citește și : Theresa May anunță boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia

Diplomaţii au la dispoziţie o săptămână să părăsească regatul.

Ei au fost identificaţi ca fiind ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi”, a declarat premierul britanic.

Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Moscova a refuzat să coopereze în acest caz până la ultimatumul dat de Londra, miezul nopţii de marţi spre miercuri.

May a acuzat miercuri Rusia, în Camera Comunelor, de ”dispreţ” faţă de încercarea Londrei de a obţine o explicaţie cu privire la tentativa de asasinat, scrie The Associated Press.

Ea a subliniat că acţiunile Rusiei ”reprezintă o folosire ilegală a forţei” pe teritoriul britanic.

Şefa Guvernului a anunţat de asemenea o serie de sancţiuni economice şi diplomatice – inclusiv decizia de a anula toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia şi de a cere familiei regale să nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal în Rusia.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a apreciat miercuri că modul în care se comportă Londra în ancheta cu privire la otrăvirea lui Skripal reprezezintă o ”provocare”.

Aleksandr Iakovenko a declarat pentru Sky News, după ce a plecat de Foreign Office, miercuri, că acţiunile britanice sunt ”absolut inacceptabile şi considerăm asta o provocare”. El nu a oferit alte precizări în acest sens.

Serghei Skripal şi fiica sa, otrăviţi pe 4 martie, se află în stare critică de atunci.

”Noi credem că măsurile luate de Guvernul britanic nu au nimic de a face cu situaţia de la Salisbury”, a mai declarat Iakovenko.

Ministrul rus al Industriei şi Comerţului Denis Manturov a subliniat miercuri, citat de agenţii ruse, că Moscova şi-a încheiat eforturile de distrugere a armamentului chimic, în noiembrie, şi că nu deţine armament chimic.

Manturov răspundea astfel unei întrebări cu privire la acuzaţii britanice referitoare la folosirea agentului neurotoxic militar novicioc, dezvoltat de Uniunea Sovietică, folosit în otrăvirea fostului colonel din cadrul serviciilor militare de informaţii ruse GRU Serghei Skripal în Anglia.

NATO a anunţat miercuri să îşi susţine aliatul britanic şii a promis să ajute Londra în ancheta cu privire la otrăvirea fostului spion.

Alianţa şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă faţă de prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic” pe teritoriul NATO, de la înfiinţarea blocului militar occidental în 1949.

NATO a îndemnat Moscova să răspundă întrebărilor Londrei cu privire la novicioc, folosit pe 4 martie, în sudul Angliei, împotriva lui Skripal şi fiicei sale.

Alianţa a anunţat miercuri,, într-un comunicat, în urma unei reuniuni a ambasadorilor NATO, că a ”convenit că atacul reprezintă o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale”.

Londra a solicitat miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care să discute despre ancheta cu privire la atacul cu agent neurotoxic asupra lui Skropal şi fiicei sale.

Foreign Office a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a solicitat o reuniune ”urgentă”, pentru a-i informa pe membrii Consiliului cu privire la ancheta privind atacul de la 4 martie.

Citește și : PE a adoptat o rezoluție care prezintă un acord de asociere pentru viitoarea relaţie a Marii Britanii cu UE