DISTRIBUIȚI
Business Insider

Turcia a respins luni acuzaţia Franţei potrivit căreia preşedintele Recep Tayyip Erdogan „face un joc politic” în legătură cu uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, considerând că Parisul se pare că încearcă să acopere crima, informează Reuters., scrie Agerpres.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a pus la îndoială remarcile făcute de Erdogan în weekend când acesta a anunţat că Turcia a transmis înregistrări legate de uciderea lui Khashoggi Statelor Unite, Arabiei Saudite, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii.


Citește și : Juncker se declară „preocupat în mod moderat” de relaţia Italiei cu Uniunea Europeană

Le Drian a spus că nu ştie ca Franţa să aibă vreo înregistrare. Întrebat dacă Erdogan minte, Le Drian a declarat: „El face un joc politic în aceste circumstanţe”.

Acest lucru a determinat un răspuns furios din partea Ankarei, care a insistat că a transmis dovezi Parisului şi a considerat că afirmaţiile lui Le Drian sunt inacceptabile.

„Serviciile noastre le-au transmis informaţii pe 24 octombrie, inclusiv înregistrări audio”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. „Este foarte imprudent pentru ei să ne acuze preşedintele că face jocuri politice”, a insistat el.

„Nu aş fi surprins dacă Franţa va prefera în curând să nege această crimă, chiar dacă Arabia Saudită deja a mărturisit-o”, a declarat el reporterilor. „Ce se află în spatele remarcilor ministrului francez de externe? Mă întreb dacă nu cumva încearcă să acopere crima”, a adăugat el.

Citește și : Siria: Regimul de la Damasc extinde perioada pentru revendicările de proprietate post-război

Khashoggi, un critic al conducătorului de facto saudit, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a fost ucis în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul luna trecută, o crimă despre care Erdogan afirmă că a fost comandată „la cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit.

Autorităţile saudite au recunoscut că crima a fost premeditată, dar trupul său nu a fost găsit.