DISTRIBUIȚI
Twitter

Premierul britanic Theresa May a cerut luni ”întregul adevăr despre ceea ce s-a întâmplat” în legătură cu uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite, la Istanbul, pe 2 octombrie, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Sunt sigură că întregul Parlament mi se alătură, pentru a condamna aici uciderea lui Jamal Khashoggi, cu cea mai mare fermitate posibilă”, a declarat May.


Citește și : Trump anunţă reducerea ajutoarelor acordate Guatemalei, Hondurasului şi Salvadorului

”Trebuie să cunoaştem întregul adevăr despre ceea ce s-a întâmplat”, a subliniat ea în faţa membrilor Camerei Comunelor.

”SEMNAL DE ALARMĂ”

Pe de altă parte, uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul trebuie să fie ”un semnal de alarmă”, a declarat luni, la Londra, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe din Qatar, o ţară care se află în conflict cu marele său vecin.

Întrebată despre repercusiunile acestui caz asupra relaţiilor între cele două ţări – întrerupte în iunie 2017 -, Lolwah al-Khater a apreciat că ”acest lucru nu a schimbat mare lucru. Noi sperăm să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea”, într-o dezbatere, la centrul de reflecţie Chatham House, la Londra.

”Şi, bineînţeles, prezentăm condoleanţele noastre familiei şi prietenilor jurnalistului”, a adăugat ea, în cadrul unei dezbateri consacrate diplomaţei Qatarului, un mare investitor în Regatul Unit.

Arabia Saudită, Bahrainul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au întrerupt la 5 iulie 2017 relaţiile diplomatice cu Qatarul, pe care-l acuză că susţine ”terorismul” şi că se apropie de Iranul şiit, marele rival regional al regatului saudit.

Citește și : Un militar NATO a fost ucis într-un atac produs în provincia afgană Herat

Întrebată ce ar trebui să facă în continuare Regatul Unit şi alte ţări europene în urma  acestui caz, purtătoarea de cuvânt a apreciat că un comunicat comun publicat duminică de Londra, Paris şi Berlin ”rezumă bine, pentru moment, toate acţiunile pe care toată lumea vrea să le vadă întreprinse”.