DISTRIBUIȚI
afp

O expertă a ONU care anchetează asasinarea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi s-a întâlnit în Turcia cu logodnica acestuia, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Agnes Callamard, raportor special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, sumare sau arbitrare, s-a întâlnit anterior, marţi, cu procurorul şef al Istanbulului, Irfan Fidan.


Citește și : Cei doi jurnalişti francezi, arestați în Venezuela, au fost eliberaţi

La 2 octombrie anul trecut, logodnica lui Khashoggi, turcoaica Hatice Cengiz, a rămas zadarnic în faţa consulatului saudit din Istanbul să-l aştepte pe partenerul ei, care intrase pentru formalităţi legate de viitoarea lor căsătorie. Acesta nu s-a mai întors. Ulterior, Arabia Saudită a recunoscut că jurnalistul a fost ucis în clădirea consulatului în urma unei neînţelegeri, dar cadavrul încă nu a fost găsit.

Cengiz şi Callamard au discutat la un hotel din districtul Şişli din Istanbul, a menţionat agenţia de presă Anadolu.

Agnes Callamard ar urma să rămână în Turcia până pe 3 februarie, dar nu va da niciun interviu pentru media, a precizat purtătorul ei de cuvânt.

Citește și : Franța vrea să dezamorseze polemicile legate de crearea unei armate europene (AFP)

Asasinarea lui Khashoggi, un critic virulent al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a stârnit un val de condamnări pe plan global. Riadul insistă că a fost vorba de o operaţiune neautorizată, iar la începutul lui ianuarie procurorul general saudit a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci din cei 11 suspecţi acuzaţi de uciderea jurnalistului, la deschiderea procesului lor în faţa unei instanţe penale din Riad. În schimb, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că ordinul de asasinare a ziaristului a venit de la cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit, menţionează dpa.