DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Mecanismul de apărare colectivă al NATO ar putea fi activat pentru a doua oară dacă Alianţa Nord-Atlantică este vizată de un atac cibernetic devastator, a declarat miercuri la Ottawa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează DPA, potrivit agerpres.

‘NATO ia foarte în serios atacurile cibernetice pentru că am văzut tot mai multe de acest gen’, a declarat Stoltenberg la Ottawa, în cursul unei conferinţe de presă cu premierul canadian Justin Trudeau. ‘Atacurile cibernetice pot fi la fel de dăunătoare ca atacurile cinetice’, a spus el.


Citeşte şi: Fostul preşedinte brazilian este cu un pas în puşcărie 

În 2014, alianţa a convenit că un atac cibernetic ar putea activa Articolul 5 al Tratatului de la Washington şi un răspuns din partea întregii Alianţe, a afirmat Stoltenberg, care a efectuat o vizită de două zile la Ottawa în cadrul căreia a avut întrevederi cu oficiali canadieni, înaintea summitului liderilor NATO de la Bruxelles.

Articolul 5 prevede în principal că un atac asupra unui membru al alianţei constituie un atac asupra tuturor membrilor. Acest articol a fost activat numai o dată în întreaga existenţă a Alianţei de 69 de ani şi anume după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

‘Răspunsul nostru va fi întotdeauna măsurat, defensiv şi proporţional, de aceea vom analiza atacul şi apoi vom decide cum să răspundem’, a precizat Stoltenberg.

Atacurile cibernetice pot necesita răspunsuri dincolo de cele din spaţiul cibernetic, a adăugat el.

Citeşte şi: Cadou de Paşte. SUA pregătesc sancţiuni dure pentru oligarhii ruşi

NATO depune eforturi pentru a-şi consolida apărarea în spaţiul cibernetic şi pentru a ajuta membri ai Alianţei să-şi protejeze spaţiul cibernetic.

‘Ajutăm ţările cu tehnologie, exerciţii, avem un centru de excelenţă unde împărtăşim cele mai bune practici şi avem o echipă de 200 de experţi în cibernetică, care sunt pregătiţi să fie trimişi în diferite ţări aliate NATO dacă este necesar să le ajutăm să-şi apere reţelele cibernetice’, a menţionat de asemenea Stoltenberg.