DISTRIBUIȚI

Comisia de anchetă privind acuzaţiile de corupţie care îi vizează pe actuali sau foşti membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a stabilit că există ‘o puternică suspiciune’ faţă de mai mulţi dintre ei, a anunţat duminică APCE, într-un comunicat, transmite AFP, potrivit agerpres.

Comisia de anchetă ‘a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiţi membri actuali şi foşti ai APCE s-au implicat în activităţi de corupere în favoarea Azerbaidjanului’, în scandalul cunoscut sub numele de ‘Caviargate’, se arată în comunicat.


Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

Mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiţi că au fost ‘cumpăraţi’ de autorităţile azere în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunţa situaţia deţinuţilor politici din această fostă republică sovietică.

Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.

Preşedintele APCE, Michele Nicoletti, a declarat că ‘parlamentarii implicaţi sunt invitaţi să-şi suspende activitatea cât timp o comisie le va examina situaţia caz cu caz’.

Printre parlamentarii acuzaţi în raport se află Eduard Lintner, fost deputat german din partea Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, şi Karin Strenz, membră a CDU, dar retrasă din delegaţia germană la APCE.

Citeşte şi: Coreea de Nord ar putea copia comunismul chinez

Raportul făcut public duminică seară numără peste 200 de pagini şi a fost elaborat de trei experţi, fostul judecător antiterorist francez Jean-Louis Bruguičre, britanicul Nicolas Bratza, fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi jurista suedeză Elisabet Fura.

Publicarea raportului a intervenit în ajunul deschiderii sesiunii de primăvară a APCE, la care participă 324 de parlamentari din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, printre care şi cele 28 ale Uniunii Europene.