DISTRIBUIȚI

Autorităţile indoneziene continuă joi încercările de a ajuta cele câteva mii de persoane strămutate în urma unui cutremur mortal produs în vestul insulei Java, alunecările de teren declanşate de ploi şi terenul montan accidentat zădărnicind eforturile echipelor de intervenţie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Seismul cu magnitudinea 5,6 produs luni în oraşul Cianjur, la aproximativ 75 km sud de capitala Jakarta, a provocat moartea a cel puţin 271 de locuitori, multe persoane fiind nevoite să se adăpostească în corturi, cu acces precar la ajutoare medicale şi provizii.


Citeşte şi: Susţinători ai lui Bolsonaro cer extratereştrilor să-i ajute să-l răstoarne pe Lula – Black News

Printre supravieţuitori se numără o femeie care a născut într-un centru medical improvizat într-un cort.

„Condiţiile sunt abrupte”, a declarat preşedintele Joko Widodo referindu-se la terenul accidentat în timpul unei vizite pe care a efectuat-o la Cianjur. „Încă plouă şi încă sunt replici (seismice). Pământul se cutremură, aşadar este nevoie de prudenţă”, a adăugat şeful statului.

Evacuarea rămâne o prioritate, a spus preşedintele, adăugând că doreşte să se asigure că distribuţia ajutoarelor se desfăşoară corespunzător. Oficialul a vizitat corturile instalate de urgenţă, împărţind alimente copiilor.

Şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, Suharyanto, a declarat că numeroase persoane nu au primit ajutor, iar autorităţile au adunat aproximativ 200 de voluntari pentru a distribui apă, hrană, corturi şi scutece.

Cel puţin 40 de persoane sunt date dispărute, iar salvatorii au folosit excavatoare şi utilaje grele pentru a îndepărta noroiul şi dărâmăturile în căutarea victimelor.

În unele zone rămase izolate în urma alunecărilor de teren se poate ajunge doar cu elicopterul, au precizat autorităţile responsabile de intervenţiile în situaţii de urgenţă.

Eforturile de căutare a supravieţuitorilor s-au concentrat asupra satului Cijedil, unde aproximativ 30 de persoane ar fi fost surprinse de o alunecare de teren, a declarat reporterilor Joshua Banjarnahor de la agenţia naţională pentru căutare şi salvare.

Terenul abrupt îmbibat de ploaie şi riscul producerii altor alunecări de teren au zădărnicit operaţiunile de salvare, a indicat miercuri agenţia de căutare şi salvare, adăugând că probabilitatea de a fi găsiţi supravieţuitori scade din ce în ce mai mult.

Miercuri, un băieţel în vârstă de 6 ani a fost salvat de sub dărâmături la două zile după seism. Băiatul, pe nume Azka, a fost găsit în viaţă sub dărâmăturile unei case din satul Nagrek, în districtul Cianjur la circa 40 ore după seismul produs luni.

Mulţi dintre cei care şi-au pierdut viaţa în seism erau copii care urmau cursuri de religie în moschei după terminarea orelor de şcoală, au anunţat oficiali.

Citeşte şi: El este George Hotz, codificatorul nonconformist căruia Elon Musk i-a cerut să repare Twitter… în 12 săptămâni – Black News

Indonezia este una dintre cele mai ţările cele mai predispuse la cutremure, înregistrând în mod regulat seisme puternice în larg, locul de convergenţă a mai multor plăci tectonice.

Seismul de luni a fost deosebit de distructiv deoarece s-a produs într-o zonă dens populată, la o adâncime de doar 10 km. Standardele deficitare de construcţie au cauzat, de asemenea, prăbuşirea multor clădiri, ceea ce a provocat numeroase decese, au spus autorităţile.