DISTRIBUIȚI
The New Yorker

Peste 20 de membri ai echipelor de salvare se aflau luni dimineaţă în căutarea a doi speologi polonezi blocaţi de ape într-o peşteră din Munţii Tatra, au declarat responsabili din cadrul salvamontului, citaţi de postul privat TVN24, potrivit agerpres.

Potrivit AFP, ultimul contact sonor cu cei doi bărbaţi, blocaţi în peştera Wielka Sniezna, cel mai extinsă şi mai adâncă din Polonia, a avut loc sâmbătă în jurul orei două dimineaţa.


Citește și : Spania şi Italia au ajuns la un acord pentru debarcarea migranţilor de pe nava Open Arms

Căutările au început abia sâmbătă la sfârşitul zilei, ceilalţi patru membri ai echipei reuşind să iasă la suprafaţă şi să dea alerta.

Salvamontiştii au folosit explozibili pentru a încerca să-şi croiască drum printr-un coridor îngust, lung de câţiva zeci de metri – altul decât cel folosit de cei doi speologi daţi dispăruţi, a declarat Jan Krzysztof, şeful serviciilor de salvare montană. Operaţiunea de salvare va continua luni.

Potrivit lui Krzysztof, „un bazin s-a umplut brusc de apă într-o galerie”, ceea ce a făcut imposibilă revenirea celor doi.

Căutările ar putea dura câteva zile, a estimat acesta, iar riscul de hipotermie este cel mai mare pericol cu care se confruntă cei doi, în condiţiile în care temperatura din peşteră este foarte scăzută, de 3 şi 4 grade Celsius, potrivit specialiştilor.

Citește și : Ministerul de Interne de la Ankara înlocuieşte din nou primari pro-kurzi din sud-estul Turciei

Alături de salvamontiştii polonezi, la operaţiune participă salvamontişti slovaci, pompieri şi membri ai echipelor de salvare din sectorul minier.