DISTRIBUIȚI
dpa

Belgiana Catherine Bolle va prelua de la 1 mai conducerea Europol, agenţia europeană specializată în lupta împotriva infracţionalităţii, a anunţat joi Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 28 de state membre UE, relatează AFP, potrivit news.ro.

Este pentru prima oară când o femeie accede la acest post.


Citeşte şi: Primăvara a sosit la New York cu o mare furtună de zăpadă. Autorităţile au declarat stare de urgenţă

Bolle, care conduce poliţia federală belgiană, a fost numită, în vederea unui mandat de patru ani, la succesiunea actualului director executiv al Europol, britanicul Rob Wainwright.

Numele comisarului belgian a fost reţinut în decembrie de pe o listă de candidaţi şi a fost validat de Cei 28 la nivel de amabsadori.

Oficializarea a avut loc joi, la nivel ministerial, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de Interne din cele 28 de state membre UE.

În urma selectării sale, Bolle a primit un ”aviz pozitiv” din partea unei comisii a Parlamentului European (PE).

Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul belgian de Interne Jan Jambon a felicitat-o joi pe Catherine Bolle, ”prima femeie la conducerea Europol”.

Citeşte şi: Chiar dacă sunt cei mai mari rivali, Navalnîi şi Putin au o opinie comună: Rusia trebuie să-şi extindă arsenalul nuclear!

El a relevat coincidenţa unei nominalizări finalizate pe 8 martie, Ziua Internaţională a Drepturilor Femeii.

Europol, cu sediul la Haga, în Olanda, are ca principală misiune să-i susţină pe Cei 28 în lupta lor împotriva marii infracţionalităţi internaţionale şi terorismului.