DISTRIBUIȚI
www.srbijadanas.net

Aproximativ 500 de pensionari sârbi au protestat joi la Belgrad împotriva unei legi care prevede tăierea pensiilor cu 10 până la 25% pentru a reduce deficitul bugetar, relatează dpa. 

‘Dorim ca pensiile noastre să revină la nivelul din noiembrie 2014 şi să ni se restituie ceea ce a fost luat ilegal’, a afirmat unul dintre organizatorii protestului, Mile Delic, fost pilot. ‘Am contribuit la fondul de pensii timp de decenii şi am fost jefuiţi’, a afirmat Svetlana, fost profesor.


Pensionarii au mărşăluit spre parlamentul sârb scandând ‘Hoţii’ şi purtând pancarte cu sloganuri precum ‘Lege temporară – jefuire permanentă a pensionarilor’.

Guvernul sârb a redus pensiile în noiembrie 2014 pentru a respecta cifrele de deficit recomandate de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Serbia şi FMI au semnat un acord standby pe o perioadă de trei ani, în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,41 miliarde dolari) în februarie 2015.

Majoritatea pensionarilor au pierdut 10% din venitul lor. Cei cu cele mai mici pensii au fost excluşi de la reducere, în timp ce aceia cu cele mai mari pensii au pierdut 25%.

Pensia medie în Serbia, stat candidat la aderarea la UE, este puţin sub 25.000 de dinari (250 dolari), jumătate din salariul mediu pe economie.

Protestatarii insistă asupra faptului că legea care le reduce veniturile este neconstituţională, subliniind că pensiile reprezintă un drept câştigat prin contribuţiile la fondul de pensii.